Tilbake til krigen


Da 5 Bloods
USA 2020
Regi: Spike Lee
Skuespillere: Delroy Lindo, Jonathan Majors, Clarke Peters, Norm Lewis, Isiah Whitlock Jr.
Aldersgrense: 16 år

TERNINGKAST 3

Spike Lees nye, Black Lives Matter-vennlige vri på Vietnam-filmen, er bare sånn passe vellykket.

Timingen var i alle fall god. «Da 5 Bloods», som viser hvor uforholdsmessig mye USAs afro-amerikanske befolkning ofret under Vietnam-krigen, ble sluppet på Netflix akkurat i det opptøyene i kjølvannet av drapet på George Floyd var som mest intense. Dessverre er filmen for ufokusert til å få den effekten regissør Spike Lee («BlacKkKlansman») har vært ute etter.

45 år etter krigens slutt, er fire sorte veteraner tilbake i den vietnamesiske jungelen. Offisielt er de der for å hente sin falne kompis Melvin. Uoffisielt skal de finne en skatt de gjemte den gang da. Gjengen mener de har gjort seg fortjent til en real kompensasjon: «Vi kjempet en umoralsk krig som ikke var vår, for rettigheter vi ikke hadde.»

En god stund fungerer «Da 5 Bloods» utmerket både som drama, komedie og actionfilm. Men i løpet av to timer og 34 minutter skal filmens stadige variasjoner i tone og mange pussige fortellergrep – som for eksempel at de samme skuespillerne fremstiller både 70-åringer og noen-og-tyveåringer – bli mer trettende enn noe annet. I lange strekk er faktisk poenget med det hele vanskelig å få øye på.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 27.06.20
© Roy Søbstad

Kommentarer