Filmblogg: Høsten kan bli skummel


Den nye skrekkserien til HBO kunne ikke ha blitt sluppet på et mer passende tidspunkt.

Vi kommer visst ikke til å mangle underholdning i de kommende månedene heller. Listene over nye filmer og serier er tvert i mot lange nok til å gjøre en stakkar andpusten. For undertegnede stikker likevel tittelen «Lovecraft Country» seg ut.

Det er tre grunner til at jeg må se akkurat denne tv-serien.

For det første står den muligens geniale regissøren Jordan Peele oppført blant produsentene. For det andre vekker tittelen assosiasjoner til min gamle favoritt-skrekkforfatter H.P. Lovecraft. For det tredje gjør handlingsbeskrivelsen det klart at serien tar for seg mildt sagt aktuell tematikk.

«Lovecraft Country», som er basert på en roman av Matt Ruff, følger svarte Atticus Black på en reise gjennom 1950-tallets rasesegregerte sørstater. Der må han kjempe mot monstre av både den menneskelige og overnaturlige typen.

Serieskaperne kunne rett og slett ikke ha truffet tidsånden bedre: Når «Lovecraft Country» får premiere på HBO Nordic 17. august, har støvet ennå ikke rukket å legge seg etter de største raseopptøyene i USA på flere tiår. Ja, så omseggripende var raseriet i kjølvannet av politiets drap på George Floyd, at det nådde selv norske gater.

At Jordan Peele – sammen med blant andre Misha Green («Underground») og J.J. Abrams («Lost», de nye «Star Trek»-filmene) – er involvert i dette prosjektet, kommer ikke som noen overraskelse. Peele har med skrekkfilmene «Get Out» (2017) og «Us» (2019) markert seg som en av vår tids mest originale samfunnskritikere. Det er klart han måtte være med når sjansen her byr seg til å angripe amerikansk rasisme fra enda en synsvinkel.

Litt mer usikkert er det hvor forfatteren H.P. Lovecraft passer inn i alt dette. Lovecraft, som døde i 1937, er mest kjent for å ha skapt den såkalte Cthulhu-mytologien, et univers hvor en mengde sovende, grufulle guder når som helst kan våkne og kaste menneskeheten ut i det ytterste mørke.

Kanskje er det følelsen av fremmedgjorthet i Lovecrafts litteratur – at verden ikke er som vi tror, at vi er omgitt av ondskap, at vi aldri kan føle oss trygge – som gjør det mulig å trekke paralleller mellom Cthulhu og rasisme.

Traileren til «Lovecraft Country» slutter i hvert fall med et sitat av forfatteren og aktivisten James Baldwin: «Den amerikanske drømmen avhenger av spørsmålet 'Hva er virkeligheten?'»

Og et bedre utgangspunkt for en virkelig skummel tv-serie, er vanskelig å tenke seg.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 20.07.20
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Jonathan Majors i «Lovecraft Country»: HBO Nordic (screenshot)

Kommentarer