Filmblogg: Nå åpner kinoene igjen!


Fra og med fredag 3. juli holder Kristiansand kino igjen åpent hver dag. Filmbloggen sjekker stoda med kinodirektør Kim Skarning Andersen.

– Hei, Kim! Hvordan er stemningen på kinoen om dagen? Ser dere lyset i enden av korona-tunnelen?

– Stemningen er ikke så aller verst, forholdene tatt i betraktning. Det råder fremdeles stor usikkerhet, men både ansatte og gjester er tålmodige og forståelsesfulle. Vi ser absolutt lys i tunnelen, det er bare litt uklart hvor lang tunnelen er.

– Hvor tungt har det vært å være kinosjef i denne perioden?

– Det har vært noen røffe måneder, og økonomisk har det vært blytungt å stenge ned kinoene i så lang tid. Det som har vært vanskeligst, men helt nødvendig, har allikevel vært å permittere 65 ansatte på ubestemt tid.

– Hvordan fungerte drive-in-kinoen i Tresse?

– Det var stor interesse for drive-in-kinoen, og det virket som folk var sulteforet på å gjøre noe sosialt og kulturelt igjen. I og med at vi fikk mulighet til å åpne kinoen, dog svært begrenset, var det naturlig å avvikle tilbudet i Tresse.

– Hvordan blir det å gå på kino fremover? Må publikum ta spesielle smittevernhensyn?

– Det er trygt å gå på kino igjen. Vi har innført strenge smittevernregler, med desinfisering av kinosalene, hyppig renhold av alle områder publikum befinner seg i og gode rutiner i forhold til hygiene. I tillegg er det for tiden begrensning på 200 personer per visning og krav om minst én meter mellom hver person.

For å ivareta kravene til smittesporing, har vi også kun salg av kinobilletter via nett og app inntil videre.

– Hvordan tror du nedstengingen vil påvirke kinobesøket på lengre sikt? Du er ikke redd for at folk vil fortsette å ta til takke med Netflix?

– Den største utfordringen fremover er tilgang til filmer. Mange av de store titlene er allerede utsatt, og vi er avhengige av at både amerikanske og asiatiske kinoer åpner igjen før disse filmene får kinopremiere. Samtidig har mange norske filmproduksjoner stoppet opp, eller blitt usatt, som følge av koronautbruddet.

Når det er sagt, så er jeg overbevist om at Netflix aldri vil klare å utkonkurrere det sosiale aspektet ved det å gå på kino.

– Hvilken film gleder du deg mest til å sette opp nå?

– «Tenet», den nye filmen til Christopher Nolan, med premiere 14. august. Så tror jeg mange kinogjengere gleder seg storveis til både ny James Bond-film i november og ny «Top Gun»-film i desember.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 02.07.20
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av John David Washington og Elizabeth Debicki i «Tenet»: SF Studios/Warner Bros.

Kommentarer