Følelsesladd fransk


Familiefesten
Frankrike 2019
Originaltittel: Fête de famille
Regi: Cédric Kahn
Skuespillere: Catherine Deneuve, Emmanuelle Bercot, Vincent Macaigne, Cédric Kahn, Laetitia Colombani
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Som seg hør og bør blir det både latter og tårer når slekta samles for å feire bestemor.

Den typiske familiesammenkomsten på film fungerer gjerne som et utgangspunkt for å dykke ned i alskens undertrykte konflikter og ubehagelige hemmeligheter. Slik er det også i dette franske bidraget.

Tre generasjoner kommer sammen i slektsvillaen i Bordeaux for å feire 70-årsdagen til sin milde matriark Andréa (spilt av tilsynelatende evigunge Catherine Deneuve). Det meste ligger til rette for noen lune sommerdager med mat og vin. Men alle illusjoner om ukomplisert familiehygge fordunster i samme øyeblikk som den mentalt ustabile yngstedatteren Claire (spilt av en Emmanuelle Bercot som stjeler stort sett hver scene hun er med i) uanmeldt dukker opp.

«Familiefesten» er ikke en sånn film som kommer til å endre livet ditt. Til dét er handlingstrådene for mange og løse – snart handler det om filmskaping, snart handler det om arveoppgjør, snart handler det om noe helt annet – men samtidig er det noen scener her du ganske sikkert kommer til å humre av og noen som kanskje vil få deg til å felle en tåre. Sånn sett har filmen unektelig mye til felles med en familiesammenkomst i det virkelige liv.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 02.07.20
© Roy Søbstad

Kommentarer