Intet nytt fra østfronten


The Outpost
USA 2020
Regi: Rod Lurie
Skuespillere: Orlando Bloom, Scott Eastwood, Caleb Landry Jones, Milo Gibson, Jack Kesy
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

«The Outpost» er en vellaget krigsfilm uten noe nytt å melde.

I bunnen av et dalsøkk langt oppe i Afghanistans karrige fjell gjør et femtitalls amerikanske soldater sitt beste for å holde fortet. Oppdraget er å «vinne hjerter og hjerner», men de kan aldri vite om lokalbefolkningen egentlig er på deres side og nålestikksangrepene fra Taliban kommer mer eller mindre daglig.

At mange av disse soldatene kommer fra kjendisfamilier – det er bare å gjette hvem Scott Eastwood, Milo Gibson, Will Attenborough, James Jagger og Scott Alda Coffey er sønner av – framstår i utgangspunktet som en smått forstyrrende gimmick, men samtlige involverte gjør en mer enn solid jobb. Filmens siste, 45 minutter lange trefning står ikke tilbake for noen krigsskildring på denne siden av Steven Spielbergs defintive «Redd menig Ryan» (1998).

«The Outpost» er åpenbart laget for hedre veteranene fra slaget ved Kamdesh i 2009. Dét betyr heldigvis ikke at filmen oppleves som et forsøk på å rettferdiggjøre USAs høyst diskutable tilstedeværelse i Afghanistan eller at den ikke tegner et troverdig bilde av hvordan det er å befinne seg midt i kuleregnet. Samtidig sier den strengt tatt bare ting vi har hørt mange ganger før.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 20.07.20
© Roy Søbstad

Kommentarer