Et kyss mellom venner


Matthias & Maxime
Canada 2019
Regi: Xavier Dolan
Skuespillere: Gabriel D'Almeida Freitas, Xavier Dolan, Anne Dorval
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 4

Kanadiske «Matthias & Maxime» er et helhjertet forsøk på å utforske de noen ganger uklare grensene mellom vennskap og forelskelse.

Matthias (Gabriel D'Almeida Freitas) og Maxime (Xavier Dolan, som også har regien) vet ikke hva de begir seg inn på. Scenen i den teite, lille studentfilmen de to barndomsvennene har latt seg overtale til å spille i – en scene hvor de må kline som om de var kjærester – skal komme til å utløse et skred av uventede følelser i dem begge. Vil de greie å avklare forholdet seg i mellom før Maxime flytter til den andre siden av jordkloden om et par uker?

Som regissør har kanadieren Dolan («Mamma», «Det er bare verdens undergang») noen ting han gjør bedre enn de aller fleste. Ikke minst er han flink til å gi seeren en følelse av å være flue på veggen i intime situasjoner og til å skape små øyeblikk som på én og samme tid føles veldig filmatiske og veldig troverdige. Denne gangen er han spesielt god i sine skildringer av en kameratgjeng som står midt i spagaten mellom ansvarsløs ungdomstid og komplisert voksenliv.

Selv om dens mange og brå stemningsskifter i lengden oppleves utmattende, kan ingen nekte for at «Matthias & Maxime» er en varm og spill levende film.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 20.08.20
© Roy Søbstad

Kommentarer