Filmblogg: Høstens norske filmer


Endelig fungerer kinoene mer eller mindre normalt igjen. Vi har tatt en kikk på de norske filmene som skal vises i høst.

Fordi kinoene i USA fremdeles holder koronastengt, har flesteparten av de store Hollywood-filmene – som for eksempel Disneys «Mulan» og Christopher Nolans «Tenet» – enten fått forskjøvet premieredato eller blitt utsatt på ubestemt tid.

En mulig positiv bivirkning av denne ellers så kjedelige situasjonen, er at flere nå kanskje vil se sånne filmer som pleier å bli overskygget av storkanonene. Her er de norske titlene som står på plakaten i høst.

9. september kommer nok en del i det som er blitt en slags Olsenbanden-serie for vår tid: «Børning 3». Denne gangen tar Anders Baasmo og de andre bilgærningene turen helt til den legendariske racingbanen Nürburgring i Tyskland.

To andre oppfølgere som burde være sikre publikumsvinnnere, er de animerte «Knutsen & Ludvigsen 2 – Det store dyret» (25/9) og «Jul på KuToppen» (16/11).

Og mer moro skal det bli. «Dianas bryllup» (25/9), med Marie Blokhus og Pål Sverre Hagen i hovedrollene, lover å være en feelgood-film om den store kjærligheten, mens «Gledelig jul» (30/10) er en julefeiringskomedie med navn som Anne Marit Jacobsen, Otto Jespersen, Linn Skåber, Hege Schøyen og Bjørn Eidsvåg (!) på plakaten.

Hele fire dokumentarer er også på gang. «Aksel» (16/10) tar for seg alpinhelten Aksel Lund Svindal, «Radiokameratane» (16/10) en gjeng entusiaster som driver FM-radio på Sunnmøre og «a-ha – The Movie» (27/11) det popbandet du vet.

Mest original av dokumentarene later «Kunstneren og tyven» (18/9) til å være. I den ender maleren Barbora Kysilkova opp med å portrettere mannen som stjal to av hennes malerier fra et galleri i Oslo. Filmen har allerede fått svært god omtale i USA.

Mest spenning er kanskje knyttet til storfilmen «Den største forbrytelsen» (25/12). Med utgangspunkt i Marte Michelets bok, skildrer den et av de aller mørkeste kapitlene i vår historie: deportasjonen av norske jøder under Andre verdenskrig. Regien er ved Eirik Svensson («Harajuku», «Natt til 17.») og Jakob Oftebro har en av hovedrollene.

For ordens skyld: Dette er de norske titlene og datoene som i skrivende øyeblikk ligger på Filmweb.no. En håndfull andre, tidligere annonserte filmer – blant dem Erik Skjoldbjærgs «Narvik» og Joachim Triers «Verdens verste menneske» – ser ut til å få premiere først i 2021.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 31.07.20
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Kathrine T. Johansen, Anders Baasmo og Stig Frode Henriksen i «Børning 3»: SF Studios

Kommentarer