Actionfilm med hjernetrim


Tenet
USA 2020
Regi: Christopher Nolan
Skuespillere: John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Kenneth Branagh
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Actionfilmer er ofte veldig dumme. Denne er nesten for smart for sitt eget beste.

Etter måneder med korona-pause er det omsider tid for en real storfilm igjen. Og fordi «Tenet» er laget av Christopher Nolan, mannen bak filmer som «The Dark Knight» (2008), «Inception» (2010) og «Dunkirk» (2017), stiller man selvsagt med forventninger om noe ekstraordinært.

Plottet er, som i brorparten av Nolans filmer, så komplisert at det knapt lar seg gjenfortelle. Men det handler om en navnløs CIA-agent (John David Washington), en russisk oligark (Kenneth Branagh) og noe umulig teknologi fra – joda! – framtida. «Tenet» er James Bond med en science fiction-tvist, om du vil.

Actionsekvensene er mange og mesterlige – lokalpatrioter kan merke seg at en sentral én ustpiller seg på Gardermoen – og lydsporet må være det mest øredøvende undertegnede noensinne har hørt. Det som gjør «Tenet» til en noe nær utmattende opplevelse, er likevel alle paradoksene som hoper seg opp etterhvert som filmen hopper fram og tilbake i tid. Jeg begynte ærlig talt å slite allerede første gang ord som «entropi» og «inversjon» ble nevnt.

Men vil man først ha litt hjernetrim med sin action, ja, så er «Tenet» faktisk ekstraordinær.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 27.08.20
© Roy Søbstad

Kommentarer