Filmblogg: Historier fra et annet USA


USA er i ferd med å rive seg selv i stykker. Dette er filmene som forklarer hvorfor.

I tilfelle noen ikke skulle ha fått det med seg: 3. november er det presidentvalg i USA. Og det er ikke uten grunn at dette valget rutinemessig blir kalt det viktigste i moderne tid.

Her er 10 filmer som viser noen av problemene den enorme nasjonen står overfor. Alle utspiller seg langt fra maktsenterne og ingen av dem kan sies å være spesielt muntre, men samtlige er garantert å gjøre inntrykk.

«Winter's Bone» (2010): I de lutfattige Ozark-fjellene i Missouri prøver tenåringen Jennifer Lawrence å passe på småsøsknene sine, hindre at banken overtar familiehjemmet og finne ut hva som har skjedd med hennes kriminelle far.

«Nebraska» (2013): Road movie gjennom en av USAs ødsligste delstater på jakt etter en skatt som opplagt ikke eksisterer.

«Hell Or High Water» (2016): I Texas har to brødre fått det for seg at de kan løse sine økonomiske problemer ved å robbe noen banker. «Banken som har ranet meg i 30 år, er blitt ranet,» bemerker et vitne lakonisk.

«Moonlight» (2016): Chiron er svart og homofil og vokser opp mens hjemstaten Florida holder på å bli oversvømmet av crack. Hva slags identitet kan en ung mann skape seg med et slikt utgangspunkt?

«Wind River» (2017): Hardkokt mordmysterium fra et indianerreservat i Wyoming. Rusmisbruket og kvinneforakten har gode kår i det snødekte, nådeløse landskapet.

«The Florida Project» (2017): På et rufsete motell lever seks år gamle Moonee og moren hennes bokstavelig talt i skyggen av selve symbolet på virkelighetsflukt, familielykke og kapitalisme: Disney World.

«Ben Is Back» (2018): Også den hvite middelklassen rammes av opiatepidemien som rir landet. Julia Roberts er mora som prøver å hjelpe sin narkomane sønn på fote igjen.

«Leave No Trace» (2018): I skogene utenfor Portland, Oregon lever en krigsveteran og hans tenåringsdatter et liv helt på siden av samfunnet. Deres største frykt er at myndighetene skal komme og tvinge dem inn i folden.

«The Hate U Give» (2018): Ungdomsrettet film om 16-åringen Starr som havner i skvis mellom de svartes og de hvites verden når hun blir vitne til at en hvit politimann dreper en uskyldig, svart gutt.

«Little Woods» (2018): I en utarmet småby i Nord-Dakota må to søstre ta store sjanser når pengeproblemene blir uoverkommelige og den yngste blir gravid.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 10.09.20
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Bria Vinaite og Brooklynn Prince i «The Florida Project»: Norsk Filmdistribusjon

Kommentarer