Kostelig kostymedrama


David Copperfields personlige historie
England 2019
Originaltittel: The Personal History of David Copperfield
Regi: Armando Iannucci
Skuespillere: Dev Patel, Tilda Swinton, Hugh Laurie, Ben Whishaw, Peter Capaldi, Gwendoline Christie, Benedict Wong
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 5

Jammen er det ikke fortsatt mulig å blåse liv i støvete, gamle Charles Dickens.

For alle som på 1980-tallet slet seg gjennom flere BBC-produserte, NRK-sendte serier basert på romanene hans, er det umulig å ikke forbinde Charles Dickens med helsvart elendighetspornografi fra Victoria-tidens England. Denne nye «David Copperfield»-versjonen er heldigvis noe ganske annet.

Riktig nok er forskjellen på fattig og rik et tema også her. Men det som mer enn noe annet preger «David Copperfields personlige historie» – to timer hvor tittelpersonen (spilt av Dev Patel) forteller om sine opp- og nedturer – er humør, sterke farger og fortellermessig overskudd.

Pussig nok er det Armando Iannucci som står bak nytolkingen. Han er mest kjent for slemme politiske satirer som «The Death of Stalin» (2017) og «Visepresidenten» (på tv fra 2012 til 2019), men viser seg altså å også ha en lysere side.

Mens karismatiske Patel er limet som holder den springende historien sammen, storkoser skuespillere som Tilda Swinton, Hugh Laurie og Peter Capaldi seg i sine biroller som elskelige eksentrikere. Og i salen sitter vi og tenker at, joda, kanskje litt godt, gammeldags britisk vidd er det verden trenger akkurat nå.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 04.09.20
© Roy Søbstad

Kommentarer