Smertefullt i rettssalen


The Collini Case
Originaltittel: Der Fall Collini
Tyskland 2019
Regi: Marco Kreuzpaintner
Skuespillere: Elyas M’Barek, Alexandra Maria Lara, Franco Nero, Heiner Lauterbach
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

I dette rettsalsdramaet ripper tyskerne nok en gang opp i sin egen, bekmørke fortid.

Det begynner med at en gammel italiensk mann dreper en gammel tysk mann. Sistnevnte er den vel ansette, høyt dekorerte direktøren for et stort selskap. Advokaten som får i oppgave å forsvare hans morder, den helt ferske Caspar Leinen (Elyas M’Barek), oppdager snart at offeret også er identisk med mannen han i oppveksten så på som en far. Enda mer smertefullt for Leinen blir det når sporene etter hvert begynne å peke tilbake mot Andre verdenskrig.

«The Collini Case», som bygger på en roman av advokaten og forfatteren Ferdinand von Schirach, er ikke basert på virkelige hendelser, men kunne antakelig like gjerne ha vært det. Det får være nok å slå fast at Tysklands mangelfulle oppgjør med nazi-tiden spiller en avgjørende rolle.

Som rettssalsdrama blir «The Collini Case» aldri mer enn sånn passe spennende. Regissør Marco Kreuzpaintner har også en hang til det unødig melodramatiske. Men de juridiske og moralske spørsmålene som melder seg underveis – Kan en advokat forsvare hvem som helst? Hjelper det å rippe opp i fortiden? Er loven alltid rettferdig? – gjør at filmen holder på interessen allikevel.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 24.09.20
© Roy Søbstad

Kommentarer