Tynt eventyr


Alva og Regnbuedragen
Ukraina 2019
Regi: Oleksandr Klymenko
Norske stemmer: Hannah Storm, Øyvind B. Lyse, Espen Sandvik, Jeppe Beck Laursen, Mads H. Skar-Jørgensen, Jon Erling Wevling, Scott Maurstad
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 2

Hva slags familiefilm er det som lar både små og store sitte igjen som spørsmålstegn?

Dataanimasjonen i denne ukrainsk-produserte eventyrfilmen er sånn omtrent på høyde med det nest beste fra andre land. Historiefortellingen står det verre til med.

Opplegget er i utgangspunktet greit, om enn tynt. En nyfødt drageunge kommer på avveie, og en umake gruppe bestående av en dverg, en vaskebjørn og en ung jente med hukommelsestap tar på seg å føre ham hjem. I hælene har de den obligatoriske onde trollmannen.

Problemet med «Alva og Regnbuedragen» er alt som aldri blir ordentlig forklart. Hvorfor er dvergen så avskydd i landsbyen sin? Hva er greia med trekruset de tre apekattene drar rundt på? Hvorfor går noen av dyrene med klær og kan snakke mens andre bare er vanlige dyr? Hvorfor ser trollmannen akkurat ut som Tim the Enchanter i «Monty Python og ridderne av det runde bord»?

Man får følelsen av at alt sammen er blitt funnet på litt sånn etter hvert. Hver gang noe spennende eller morsomt er i ferd med å skje – ikke at det noen gang blir så fryktelig spennende eller morsomt, altså – hopper filmen abrupt til noe helt annet. Og plutselig er det snipp, snapp, snute og på tide å gå hjem.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 11.09.20
© Roy Søbstad

Kommentarer