Animert miljøkamp

Familien Bigfoot
Belgia 2020
Originaltittel: Bigfoot Family
Regi: Jeremy Degruson, Ben Stassen
Norske stemmer: Jesper Leporanta, Øyvind Borgermoen Lyse, Christian Greger Strøm, Giuliana Felicia Consonni Blom, Tirill Heide Steen
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 4

Det er klart at små miljøforkjempere skal ha noe å le av, de også.

Stort sett alle moderne animasjonsfilmer er laget med et internasjonalt publikum for øye. «Familien Bigfoot», oppfølgeren til «Bigfoot Junior» fra 2017, er for eksempel en belgisk–fransk produksjon med handlingen lagt til USA. Og tematikken den tar opp, er av typen som angår alle og enhver.

Snille Bigfoot – egentlig en vitenskapsmann som er blitt en slags superhelt etter å ha tuklet med DNA-et sitt – vil gjerne gjøre verden til et bedre sted. Derfor drar han til Alaska for å hindre det kyniske oljeselskapet Xtrakt i å ødelegge et naturreservat. Når han forsvinner, blir det opp til sønnen Adam, Adams mamma og alle dyrevennene deres å finne ham.

Humoren i «Familien Bigfoot» er neppe egnet til å more andre enn familiens minste. Mange voksne vil også synes at den klimaktiske actionsekvensen blir langtekkelig. Men animasjonen er utmerket – alle figurene har fått nyfønet hår og pels, landskapsbildene er vakre på en nesten hyperrealistisk måte – og kun de aller staeste klimaskeptikerne vil stille spørsmålstegn ved budskapet.

«Vær på vakt når mektige selskaper markedsfører seg som grønne,» sier filmen. 

Godt, godt, sier vi.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 23.10.20
© Roy Søbstad

Kommentarer