Filmblogg: 10 strømmetips i 10 sjangre

Nå som høststormene uler rundt husveggene, trenger du ikke lenger noen unnskyldning for å krype ned i godstolen med fjernkontrollen. Her er våre beste film- og serietips.

I parentes står det hvor titlene er å finne. Men flesteparten skal være mulige å strømme, leie eller kjøpe også andre steder.

Familie: «E.T. – The Extra-Terrestrial» (1982; Netflix). Denne burde alle se en gang i blant, ikke først og fremst fordi den vil vekke nostalgien i de voksne, men fordi også barna fortjener å få oppleve en av tidenes mest formfullendte eventyrfilmer.

Komedie: «Florence» (2016; Netflix). Meryl Streep kan alt, inkludert å synge skjærende, gruoppvekkende falskt. Og denne filmen, om en sosietetsdame med musikalske ambisjoner, er en av senere års mest hjertevarme komedier. 

Drama: «God’s Own Country» (2017; HBO). Den kan ikke beskyldes for å romantisere bondelivet, denne historien fra Yorkshire, men den røffe overflaten skal vise seg å skjule sterke drifter og uant ømhet.

Grøsser: «The Autopsy of Jane Doe» (2016; Netflix). En nervepåkjenning av et kammerspill om to patologer som må jobbe overtid med et – for å si det forsiktig – uvanlig lik.

Thriller: «Sicario» (2015; Netflix). Det er ikke akkurat noen mangel på spenningsfilmer eller -serier om narkotrafikk der ute, men ingen er mer intenst suggererende enn denne.

Satire: «The Death of Stalin» (2017; Netflix). Dagens politiske landskap er så mørkt at våre vitsemakere må til historiens mest ekstreme epoker for å finne passende paralleller. Så oppleves da også denne sovjetsatiren som noe midt mellom en slapstick-komedie og en horrorfilm.

TV-serie: «Succession» (2018–; HBO). Mer velskrevet og velspilt drama – ofte like mye av en svart komedie, egentlig – er ikke å oppdrive på skjermen for tiden. Å ha ubegrenset med penger er kanskje ikke så gøy som man har gått rundt og trodd.

Dokumentar: «iHuman» (2019; NRK). Blant lærdommene vi kan trekke av denne dokumentaren om kunstig intelligens, er at framtiden slik den ble skildret i «Terminator»-filmene kanskje ikke var så urealistisk allikevel.

Musikk: «Springsteen on Broadway» (2018; Netflix). Denne personlige – og til syvende og sist inspirerende – soloforestillingen med Bruce Springsteen føles ekstra passende å finne fram igjen nå som USA står overfor sitt mest skjebnetunge valg på generasjoner.

Klassiker: «Flukten fra Alcatraz» (1979; Netflix). Førsteklasses gammelskolespenning – om fangene som rømte fra fengselet det var umulig rømme fra – med Clint Eastwood i en av sine definitive roller.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 22.10.20
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Drew Barrymore i «E.T.»: United International Pictures

Kommentarer