Søtt for de små

Husnissene - Operasjon bakverk
Tyskland 2019
Originaltittel: Die Heinzels: Rückkehr der Heinzelmännchen
Regi: Ute von Münchow-Pohl
Norske stemmer: Siri Nilsen, Aleksander Walmann Åsgården, Ivar Nørve, Simen Sand, Ida Lind, Marit Synnøve Berg, Jon Bjørnstad, Jon Erling Wevling, Sarah MacDonald Berge, Silje Hagrim Dahl
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 4

Den er snill som et lam og søt som en kremtopp, denne filmen.

Elfrid, som ikke må forveksles med Elleville Elfrid fra filmen med samme navn, er husnisse. Det betyr at hun er bitte liten, bor under jorda og er veldig opptatt av å bli god i et håndverk. Samtidig, oppe på bakkeplan, er bakeren Theo i ferd med å bli utkonkurrert av sin hensynsløse bror Bruno.

Kan Theo lære Elfrid å bake? Kan Elfrid og de andre nissene redde Theos bakeri? Kan kanskje til og med Bruno lære seg å bli snill? Ingen over fem år får premie for å svare riktig på disse spørsmålene.

Selv om historien i «Husnissene – Operasjon bakverk» er av det forutsigbare slaget, skal det en beinhard kapitalist til for å protestere mot dens underliggende budskap. Det handler om gamle, gode håndverksverdier – «Du må elske det du baker,» som Theo sier – versus moderne samlebåndstenkning, og det handler om at det er bedre å hjelpe hverandre enn å konkurrere.

Og det skulle bare mangle om ikke det håndverksmessige var på plass i denne tyske produksjonen. Figurene er søte og har tydelige, norske stemmer, vitsene er stort sett av den tidløse knall- og falltypen. Ingen vil ha vondt av en drøy time i selskap med Elfrid og vennene hennes.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 23.10.20
© Roy Søbstad

Kommentarer