Varmt om vanskelige tider

Summerland
England 2020
Regi: Jessica Swale
Skuespillere: Gemma Arterton, Gugu Mbatha-Raw, Penelope Wilton, Tom Courtenay, Lucas Bond, Dixie Egerickx
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 4

Noen ganger kan det være på sin plass med en god, gammeldags tåreperse også.

Under krigen, med utsikt fra arbeidsrommet til De hvite klippene ved Dover, gjør forfatteren Alice (Gemma Arterton) sitt beste for å begrave seg i skrivingen. Ungene kaller henne «nazi-heks» og fyller brevsprekken hennes med grus. I fortiden har hun en sørgelig kjærlighetshistorie av det lettere pikante slaget. Det meste skal komme til å endre seg når Alice, mot sin vilje, blir verge for lille Frank som er blitt evakuert fra et bombehjerjet London.

«Summerland» er ikke akkurat noe som kommer til å revolusjonere filmkunsten. Tvert i mot er den et britisk periodedrama av aller mest konservative slag – med alt dét innebærer av vakre bilder, stilfull tidskoloritt og svulmende orkestermusikk – som mot slutten bare er nødt til å bli forløst i et skred av tilbakeholdte følelser. Kynikere og rastløse tenåringer kan med andre ord trygt styre unna.

Men skulle man først være svak for slikt – noe mange voksne nordmenn er, oppflasket som de er på engelske filmer og tv-serier – vil man finne mye å glede seg over i denne varme, lille fortellingen. Ikke minst er Arterton gripende i rollen som egenrådig kvinne i en vanskelig tid.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 08.10.20
© Roy Søbstad

Kommentarer