Ku + jul = kult

Jul på KuToppen
Norge 2020
Regi: Will Ashurst
Stemmer: Henriette Faye-Schjøll, Marit Andreassen, Fridtjov Såheim, Charlotte Frogner, Mads Eldøen, Sigrid Bonde Tusvik, Jan Martin Johnsen, Thomas Seltzer
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 4

Til jul skal det liksom være trivelig og traust, også på kino.

Den blide bykua Klara gleder seg til å feire sin første jul sammen med pappa på gården. Og jul skal det selvsagt bli, men ikke før pappa har snødd inne sammen med den usympatiske grisen Pauline, den nevrotiske sauen Bærnt har måket hull i taket til den kjærlighetssyke høna Chickolina og den egentlig snille fjøsnissen har gått berserk etter å ha fått en overdose julegrøt.

Handlingsreferatet får kanskje «Jul på KuToppen» til å virke mer ellevill enn den egentlig er. I virkeligheten – eller sammenlignet med den fortsatt kinoaktuelle syretrippen «Knutsen & Ludvigsen 2 – Det store dyret» – er dette forholdsvis traust underholdning for de minste.

Dataanimasjonen er av sedvanlig Qvisten-kvalitet. Tempoet er roligere enn i mange sammenlignbare filmer fra andre land. Dialogen er til tider riktig gøyal og bruken av dialekter er med på å gi figurene personlighet. En svak eim av importert Coca-Cola-jul blir heldigvis aldri sterkere enn lukten av granbar og fjøs.

«Jul på KuToppen» har ikke noe nytt å tilføre verken animasjons- eller barnefilmen. Bitte litt julestemning klarer den å skape allikevel, selv på en regntung ettermiddag i november.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 05.11.20
© Roy Søbstad

Kommentarer