Snilt om livet på gata

En julegave fra gatekatten Bob
England 2020
Originaltittel: A Christmas Gift from Bob
Regi: Charles Martin Smith
Skuespillere: Luke Treadaway, Anna Wilson-Jones, Kristina Tonteri-Young 
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 3

Litt enkel livsvisdom kan noen ganger være på sin plass. Men den må ikke bli for enkel heller.

Da Bob døde i juni i år, var det litt av en historie han etterlot seg. Først fikk han æren for at narkomane James Bowen klarte å få orden på livet sitt, så skrev James en bestselgende bok om ham og så spilte han seg selv i en populær filmatisering av boka. Ikke mange gatekatter fra London har oppnådd like mye som Bob.

I film nummer to, som er basert på James’ andre bok om sitt og Bobs liv, lever James (spilt av Luke Treadaway) av å spille på gata og å selge gatemagasinet «The Big Issue», men må, blant mye annet, slite med konkurrerende selgere og en dyrebeskyttelse som bruker overraskende mye ressurser på å finne ut hvordan Bob egentlig har det.

«En julegave fra gatekatten Bob» er en slags familievennlig variant av britisk sosialrealisme. Livet kan være både hardt og urettferdig, sier den, men det gjelder å aldri, aldri gi opp håpet om at det skal bli bedre. Det kan jo hende at du også møter en kul katt og at hun søte sosialarbeideren fatter spesiell interesse for deg.

Usympatisk kan ingen beskylde denne filmen for å være. Men jammen er det sjelden ting ordner seg fullt så greit som de gjør her.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 26.11.20
© Roy Søbstad

Kommentarer