Trykket stemning på danskebåten

Oslo – København
Norge 2020
Regi: Jan Vardøen
Skuespillere: Rudy Claes, Hallvard Holmen, Kathrine Thorborg Johansen, Lars Berge
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 5

Og der kom årets mest positive norske filmoverraskelse.

Det høres allerede i utgangspunktet ut som et kleint opplegg. Bedriftslederen Linn (Rudy Claes) og hennes mann Ingar (Hallvard Holmen) har invitert det adskillig yngre paret Ingeborg (Kathrine Thorborg Johansen) og Tom (Lars Berge) med seg på danskebåten. 

Kulturforskjellene er tydelige fra første stund. Mens brautende Ingar er opptatt av å «bruke kvota», kan den mer nerdete anlagte Tom fortelle at han foretrekker å brygge sin egen IPA. Sosialist er sistnevnte også. «Koffer det?» utbryter Ingar.

Virkelig trykket blir stemningen likevel først når Linn, som er Ingeborgs sjef, spør om ikke Ingeborg kunne tenke seg å være surrogatmor for henne.

Selv om formatet er mer beskjedent, går tankene etter hvert til Dag Johan Haugeruds fjorårsfilm «Barn». Det er noe med hvordan regissør Jan Vardøen bruker gode typetegninger og lange, ofte litt ubehagelige dialogsekvenser til å stille samtidsrelevante spørsmål: Er det en menneskerett å få barn? Hva kunne du være villig til å gjøre for penger?

Undertegnede gikk til «Oslo – København» uten spesielle forventninger, men forlot kinosalen med en følelse av å ha blitt både underholdt og stimulert.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 19.11.20
© Roy Søbstad

Kommentarer