Annenklasses animasjon

Operasjon Nordpolen – Svippen på eventyr
USA/England/Japan/Kina/India/Canada/Sør-Korea 2019
Originaltittel: Arctic Dogs
Regi: Aaron Woodley
Norske stemmer: Anders Bye, Christoffer Staib, Espen Sandvik, Ida Lind, Johannes Joner
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 3

I et mer normalt år spørs det om ikke denne filmen ville ha gått rett på Netflix.

Som så mange andre søte smådyr i moderne animasjonsfilmer, bærer polarreven Svippen på en tilsynelatende umulig drøm: Han vil bli posthund. Sjansen får han når de virkelige posthundene blir kidnappet av Otto Von Hvalross, en skurk av James Bond-skolen med mekaniske føtter, høyteknologisk fort og nedrige, klimafiendtlige planer.

Kvalitetsmessig lander det meste ved «Operasjon Nordpolen – Svippen på eventyr» sånn omtrent midt på treet. Figurene er sånn passe sjarmerende, vitsene er sånn passe gøyale, historien er sånn passe oppfinnsom, animasjonen er sånn passe forseggjort og advarselen om global oppvarming oppleves – som du muligens klarer å gjette deg til – sånn passe ektefølt. Unntaket måtte være en actionfinale mange voksne nok vil oppfatte som mer enn passe hysterisk.

Følelsen av andresortering er i det hele vanskelig å riste av seg. Man tar seg i å lure på om «Operasjon Nordpolen – Svippen på eventyr» ville ha blitt satt opp på julefilmprogrammet hvis det ikke var for at en viss pandemi hadde ført til så mange utsettelser. Denne filmen er neppe blant det vi vil huske fra 2020, for å si det sånn.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 24.12.20
© Roy Søbstad

Kommentarer