Årets julehefter 2020

Bunken med julehefter blir bare større for hvert år som går. Det finnes julehefter for barn, julehefter for voksne og julehefter for de fleste midt i mellom. Vi har som vanlig tatt en kritisk kikk de mest interessante.

Donald - Jul i Gruffenberg
Av Knut Nærum, Tormod Løkling og Arild Midthun
(Egmont)

TERNINGKAST 6

Det er nesten blitt en vane. År etter år leverer den norske trioen Nærum, Løkling og Midthun Donald-serier som er helt latterlig mye friskere enn alt annet fra Disney-kanten.

I årets utgave viser det seg at Donald er utvalgt til å befri eventyrlandet Gruffenberg fra dets tre B-gjengen-aktige despoter. Og ingenting kunne vel passet bedre akkurat nå, enn en historie om selvopptatte herskere som tar i bruk alle midler for å klamre seg til makten.

Dette er som klassisk Carl Barks med et ekstra gir lagt inn for 2020.

Jul på Skaugum
Av Anders Johan Stavseng, Sam Klein, Martin Ernstsen m.fl.
(Aller Media)

TERNINGKAST 3

Det meste av «Jul på Skaugum» utspiller seg ikke på Skaugum i det hele tatt, men på Sørlandet. Mette-Marit stepper inn for Janne Formoe i Sabeltann-showet, Märtha Louise setter opp spåtelt i Kardemomme by og Marius fester i Kongeparken. Det naturlige satireobjektet Durek Verrett får gjennomgå i et par egne serier.

Det høres ellevilt ut og vitsene kommer tett, men det er noe krampeaktig over det hele. Kanskje hadde det vært festligere å tulle mer med institusjonen og mindre med kongefamiliens kjendispersonaer?

Fiinbeck og Fia
Av George McManus
(Egmont)

TERNINGKAST 4

Å lese «Fiinbeck og Fia» føles litt som å se en ordentlig gammel Hollywood-film: Tematikken – i dette tilfellet snobberi i øvre amerikansk middelklasse på 1950-tallet – er kanskje ikke veldig relevant, men det går likevel fint an å fryde seg over det gode håndverket og glimtene inn en annen, på mange måter mer uskyldig tid.

George McManus’ utsøkte strekarbeid og absurde bakgrunnsdetaljer vil for enkelte være god nok grunn til å investere i år igjen.

Jul på hjemmefronten
av Therese G. Eide
(Egmont)

TERNINGKAST 6

Therese G. Eides løse, smått essayistiske skildringer av livet som trebarnsmor – tegnet i en enkel, men elegant strek – er akkurat like kloke og morsomme som de er personlige. I det første juleheftet hennes handler det mye om hvordan man best kan gi barna en uforglemmelig jul uten selv å gå fra vett og forstand.

Med sin stive rygg og sine 64 sider på kvalitetspapir, kan «Jul på hjemmefronten» være den perfekte julegaven til noen småbarnsforeldre du kjenner.

Flåklypa
Av Haakon W. Isachsen og Thierry Capezzone
(Egmont)

TERNINGKAST 5

Etter et ufrivillig opphold i fjor, kommer her endelig en ny Flåklypa-historie fra radarparet Isachsen og Capezzone. Akkurat passe ellevill er den også.

En ny øy dukker opp i Nordishavet, og både Solan, Ludvig og Reodor – samt Flåklypa Tidendes utsvevende reporter Melvind Snerken – blir involvert i stormaktsspillet som følger.

Sidene er tettpakkede og tempoet på grensen til heseblesende. Men – jø, så fyse! – man må jo bare la seg rive med av oppfinnsomheten og håndverket. Et sted humrer nok Kjell Aukrust godt.

Aukrust i hundre – En hyllest til Kjell Aukrust
Av Peter Madsen, Frode Øverli, Bjørn Ousland m.fl.
(Egmont)

TERNINGKAST 5

Kjell Aukrust ville ha fylt 100 år i 2020, og i dette heftet – strengt tatt en bok med stive permer – blir han behørig hyllet av tegneserieskapere og illustratører. Noen dikter videre på figurene hans (Frode Øverli, John S. Jamtli), noen krysser hans univers med sine egne (Krüger og Krogh-gjengen, Thore Hansen), noen deler personlige, Aukrust-relaterte minner (Peter Madsen, Bjørnar K. Meisler).

Respekten for en av Norges dyktigste tegnere og fineste fantaster skinner gjennom på hver side.

Frost 2
Av Alessandro Ferrari, Manny Mederos og Giulio Rincione
(Egmont)

TERNINGKAST 3

Jeg har ikke sett «Frost»-filmene. Det sier seg likevel selv at mye må ha gått tapt når fjorårets «Frost 2» her er blitt til tegneserie. Ikke minst vil mange savne sangene.

Visuelt har serieskaperne valgt et malerisk uttrykk som skiller seg en del fra det jevne Disney-produkt. I noen sekvenser tar det seg riktig pent ut, i andre blir det både grumsete og mørkt. Historiefortellingen slår meg til tider som ganske klønete.

Dette er sikkert ikke noe problem for målgruppen. De kan jo historien utenat for lengst.

Storefri – Secret Santa
Av Marius Henriksen
(Strand Forlag)

TERNINGKAST 4

Marius Henriksen har forstått noe viktig: Skal man først la seg inspirere, bør man la seg inspirere av de beste. Tegnemessig legger han seg derfor tett opp mot Frode «Pondus» Øverli – bare sjekk de vottefingrene! – og hans observasjoner av livet på lærerværelset minner ikke så lite om Børge Lunds tilsvarende fra kontorlandskapet i «Lunch».

«Storefri» er ikke noe som fører stripekunsten videre. Men alle som noen gang har hatt noe med skoleverket å gjøre – hvilket vil si alle – vil humre både titt og ofte.

Julekrim 2020
Redigert av Tom Egeland
(Capitana/Egmont)

TERNINGKAST 4

Jeg skal være ærlig: Selvsagt har jeg ikke rukket å lese hele dette heftet. Det er tross alt nærmere 100 sider tjukt og kontoret mitt flyter over av julehefter som skal anmeldes.

Navn som Kurt Aust, Unni Lindell, Jørgen Jæger og Stein Riverton lover likevel krim av høy kvalitet. Juletematikk har mange av novellene også.

Men layouten er slapp, altså. Mens andre litterære julehefter er gjennomdesignede trykksaker av lekreste sort, ser dette ut til å ha blitt mekket i Word. Både krimmen og vi fortjener bedre.

Donald Duck – God gammel årgang
Av Al Taliaferro (?)
(Egmont)

TERNINGKAST 4

Hele ni av årets julehefter er Disney-relaterte. Dette er det minst prangende av dem.

Vi møter selve ur-Donalden: en krakilsk, men handlekraftig forstadsfyr som ligger i evig krig med omgivelsene. Komikken er like sprelsk som den er tidløs.

Desto mer synd er det at heftet mangler bakgrunnsinformasjon. Jeg tror dette er avisserier av Al Taliaferro – utvilsomt den viktigste Donald-tegneren ved siden av Carl Barks – men sikker er det vanskelig å være. Her har utgiver Egmont værsågod å skjerpe seg.

Jul med Isfolket
Av Margit Sandemo m.fl.
(Bladkompaniet)

TERNINGKAST 2

Post «Harry Potter» og «Game of Thrones» kunne man kanskje tenke seg at tiden var inne for en skikkelig «Sagaen om Isfolket»-revival. Dette er ikke utgivelsen som kommer til å sette den i gang.

«Jul med Isfolket» inneholder en i og for seg søt julehistorie fra bok nummer 24, men siden den bare er 25 sider lang – flere helsides illustrasjoner inkludert – består halve heftet av gamle julesanger og et opptrykk av Juleevangeliet. Det hele lukter mer av lureri enn revival, for å si det sånn.

Ingeniør Knut Berg
Av Hallvard Sandnes og Jostein Øvrelid
(Fonna forlag)

TERNINGKAST 4

For Ingeniør Knut Berg, det nærmeste Norge noen gang har kommet en Indiana Jones, er eventyret over for denne gang. Med årets hefte er alle episodene fra 1940- og 50-tallet blitt trykket på nytt.

Men den staute ingeniøren gir seg i hvert fall mens han er på topp: Her er alt leseren kan ønske seg av egyptisk mystikk og livsfarlig dramatikk. 

De som måtte være på leting etter flere klassiske, norske helteserier, bør merke seg lille Steens Forlags julehefter med «Willy på eventyr».

Lunch – Juletorsken
Av Børge Lund
(Strand Forlag)

TERNINGKAST 5

Børge Lund fortsetter å skjemme oss bort. I år slår han til med en 16 sider lang historie som må være inspirert av Hemingways «Den gamle mannen og havet»: Kjell legger ut på en episk fisketur for å fange juletorsken, til hjelp har han sønnen Hugo og sannelig blir vi ikke også kjent med foreldrene hans. Det er både sedvanlig gøyalt og usedvanlig hjertevarmt. Og som bonus får vi julequiz og et utvalg gamle striper. 

Til sammenligning kan årets «Pondus»-hefte by på 20 striper og ingenting nytt.

Sølvpilen
Av Frank Sels
(Bladkompaniet)

TERNINGKAST 3

Belgisk-produserte «Sølvpilen» var sant å si aldri noe særlig til tegneserie. Tegningene var røffe, historiene springende og dialogen stikkordsaktig. I juleheftet hjelpes heller ikke lesingen av at sidene er blitt brukket om for å passe inn i det avlange standardformatet.

For mang en 70- og 80-tallist er nok likevel nostalgien hele poenget med en utgivelse som dette. Lite grann ekstrastoff – deriblant opptrykk av annonser for noen barske Sølvpilen-trøyer til kr. 13,50! – trekker dessuten opp.

Stjernestøv – Ønskelista
Av Karianne Lund og Regine Toften Holst
(Vigmostad & Bjørke)

TERNINGKAST 4

I skrivende stund har ikke NRKs julekalender «Stjernestøv» begynt ennå, men dette heftet forteller etter alt å dømme en annen historie om den samme lille familien. Det handler om søskenkjærlighet i en vanskelig tid og om en ønskeliste på avveie.

Det hele er fortalt på enkelt og liketil vis, med tidsriktig strek og stemningsfulle farger, og burde være like egnet for egenlesning som høytlesning.

De som blir hektet på tv-serien, vil nok ønske å få med seg denne også.

Juleklang – Historiene bak julesongane våre
Av Oddgeir Bruaset
(Vigmostad & Bjørke)

TERNINGKAST 5

Oddgeir Bruaset har lagt tv-serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» bak seg, og konsentrerer seg i stedet om å dokumentere historiene til kjente julesanger. Og sannelig går han samvittighetsfullt til verks. 

Enten det handler om om «Himmel på jord» eller «Mitt hjertet alltid vanker», om Magnus Brostrup Landstad eller Carola Häggkvist, skriver Bruaset med den samme blandingen av grundighet og varme. Blir du hekta, er mer av dette materialet samlet i gaveboka «Stille natt».

Smørbukk
Av Håkon Aasnes, Johannes Farestveit og Solveig Muren Sanden
(Egmont)

TERNINGKAST 4

«Smørbukk»-lesning er en juletradisjon god som noen. Og som vi etter hvert er blitt vant til, inneholder årets hefte en ny historie signert Håkon Aasnes og en gammel én av manusforfatter Johannes Farestveit og tegner Solveig Muren Sanden. Den viktigste forskjellen på de to seriene er at den nye har snakkebobler mens den gamle har teksten plassert under rutene. 

Ellers er dette så trygt og traust at man kunne tro tiden hadde stått stille siden 1970. Alt er med andre ord akkurat som det skal være.

Juleroser
Redigert av Herborg Kråkevik
(Samlaget/Egmont)

TERNINGKAST 6

I sin sjette utgave – og etter at et utall andre har forsøkt å kopiere suksessoppskriften – er Herborg Kråkeviks «Juleroser» stadig det mest innholdsrike og gjennomførte av de voksne juleheftene. 

Årets «Juleroser» inneholder blant annet en lengre artikkel om Sigrid Undset, et intervju med billedkunstneren Bodil Cappelen og noveller av Nina Lykke, Jon Fosse og Simon Stranger. Magne Furuholmen bidrar med både bilder, sangtekst og novelle. 

Dette er den typen trykksak man nesten bare må spare på.

Juleheftenes historie

  • «Julegave eller en liden samling av udvalgte Selskabs- og Drikkeviser ved norske Forfattere», som utkom i Drammen i 1817, regnes for å være det første norske juleheftet. 
  • Det første juleheftet for barn, «Julegaven for barnlige sind», ble gitt ut i 1845.
  • I 1881 innledet heftet «Juleroser» en bølge med litterære julehefter. Disse var gjerne påkostede trykksaker med innlagte kunsttrykk.
  • Kjente forfattare som Johan Falkberget, Gabriel Scott, Jonas Lie, Alexander Kielland, Knut Hamsun, Sigrid Undset, Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Ibsen skrev alle i julehefter.
  • «Knold og Tot i skole» fra 1911 blir gjerne regnet som det første tegneseriejuleheftet.
  • «Nr. 91 Stomperud», som opprinnelig var en lett omarbeidet versjon av svenske «91:an Karlsson», fikk sin juleheftedebut i 1938. (August Stomperud har med andre ord vært inne til førstegangstjeneste i 82 år!)
  • Under Andre verdenskrig ble juleheftene en måte for arbeidsledige tegnere å skaffe seg inntekt på. Mange av de klassiske norske tegneseriene, slike som «Vangsgutane», «Smørbukk», «Ingeniør Knut Berg på eventyr» og «Tuss og Troll», så dagens lys i denne perioden.
  • På 1970-tallet dukket fremdeles populære amerikanske serier som «Billy», «Hårek» og «Snøfte Smith» opp.
  • 2000-tallet har så langt bragt med seg nye, norskproduserte storselgere som «Pondus», «Nemi» og «Lunch».
  • I 2015 ble den gjenopplivede versjonen av «Juleroser» en stor suksess, og siden har en lang rekke lignende hefter dukket opp på markedet.
  • Hvert år selges det rundt én million julehefter fordelt på mer enn 50 titler.

Kilder: Wikipedia, Store norske leksikon, «Jul i Norge» (2017)

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 12.12.20
© Roy Søbstad

Kommentarer