En skrekkelig time på Zoom

Host
England 2020
Regi: Rob Savage
Skuespillere: Haley Bishop, Jemma Moore, Emma Louise Webb, Radina Drandova, Caroline Ward, Teddy Linard, Seylan Baxter
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

Den første korona-skrekkfilmen er en intens liten sak.

Her har noen lure filmfolk jobbet veldig effektivt. Britiske «Host» er skrekkfilmen som tar «lockdown»-året 2020 på kornet: Det er sosial isolasjon, det er fomlete nettmøter og det er frykten for noe ukjent, usynlig og fryktelig som truer vår alles eksistens.

Seks venner – fem fnisete unge kvinner pluss en fyr som er frakoblet det meste av tiden – kjeder seg i hver sin leilighet, og bestemmer seg for å prøve en digital seanse. Det skulle de selvsagt ikke ha gjort. Fordi enkelte av dem nekter å ta opplegget seriøst, klarer de å påkalle en såkalt «falsk» ånd, sågar en ordentlig ondsinnet én.

«Host» er i sin helhet fortalt gjennom nettmøteprogrammet Zoom – med alt det innebærer av kornete bilder, tekniske klønerier og ustabile nettforbindelser – og hever seg på ingen måte over «found footage»-filmens klisjeer. «The Blair Witch Project» benyttet seg av de samme triksene for over 20 år siden. Likevel er det noe med gjenkjenneligheten som gjør at denne snaut timelange filmen oppleves litt ekstra troverdig og litt ekstra intens.

Med litt godvilje kan «Host» faktisk sies å fungere som en slags køddete tidskapsel fra dette forferdelige året.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 18.12.20
© Roy Søbstad

Kommentarer