Filmblogg: Slik var filmåret 2020

Kortversjon: Korona, korona, korona pluss en og annen god film.

Året alt stengte. Det er umulig å si noe om 2020 uten å begynne med k-ordet. Og korona-pandemien rammet filmbransjen spesielt hardt.

I vår måtte kinoene stenge helt ned, og da de langt om lenge kunne åpne igjen – etter å ha innført strenge smitteverntiltak – var det med et svært redusert filmtilbud. Stort sett alle de store Hollywood-produksjonene ble enten utsatt eller lansert rett på strømmetjenestene.

Man kan bare spekulere i hva dette vil bety på sikt. Det kan hende at alt vil komme i normalt gjenge igjen, men det kan også hende at filmselskapene vil fortsette å prioritere strømmetjenestene, at folk vil bli vant til å få storfilmene rett hjem i stua og at kinoene slik vi kjenner dem vil dø en langsom, forsmedelig død.

I mellomtiden burde alle foreldre ta med ungene på kino. Utbudet av barne- og familiefilmer har neppe noen gang vært større, og dette er definitivt tiden for å introdusere en ny generasjon for gleden ved popcorn, store lerret og felles filmopplevelser.

Hva vi så. De familievennlige filmene dominerer selvsagt også årets toppliste. Der troner «Børning 3» fulgt av «Frost 2» og «Knutsen & Ludvigsen 2 – Det store dyret».

Det eneste virkelig overraskende er at koreanske «Parasitt» har kommet inn på sjette plass. At en såpass kresen film kunne få over 150 000 besøkende, var faktisk det noe av det mest oppmuntrende som skjedde hele dette møkkaåret.

Film fra sør. Ja, også må vi ikke glemme at sørlandske filmskapere fortsatte å markere seg.

Frank Mosvolds animasjonsfilm «Elleville Elfrid» ble sett av over 70 000 mennesker og Rikke Gregersen kunne notere seg en Amanda-nominasjon for kortfilmen «De berørte».

Aller mest skjer kanskje på dokumentarfilmfronten. Det burde være nok å nevne «Jens Bjørneboe og det ondes problem» av Terje Dragseth, «John Dored – filmreporteren» av Knut Frognes,«Slaveskipet – Norges mørke kolonihistorie» av Ole Bernt Tellefsen og «Den deprimerte klovnen» av Christian Wulff.

Hvem vi mistet. Listen over filmfolk som har gått bort er som alltid vemodig lesning. I år inneholder den skuespillere som Sean Connery (James Bond), Max von Sydow («Det syvende segl»), Kirk Douglas («Spartacus»), Chadwick Boseman («Black Panther»), Terry Jones (Monty Python) og Sven Wollter («Änglagård»). 

Komponisten Ennio Morricone («Den gode, den onde og den grusomme») og regissørene Alan Parker («Pink Floyd: The Wall»), Joel Schumacher («Falling Down») og Knut Bohwim (Olsenbanden) er andre vi vil savne.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 18.12.20
© Tekst: Roy Søbstad / Foto fra «Elleville Elfrid»: Norsk Filmdistribusjon

Kommentarer