Frykten for skjermen

Come Play
USA 2020
Regi: Jacob Chase
Skuespillere: Azhy Robertson, Gillian Jacobs, John Gallagher
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 4

Til skrekkfilm å være, tar «Come Play» aktuelle og allmennmenneskelige temaer på uvanlig stort alvor.

Lille Oliver (Azhy Robertson) kan ikke snakke. Han kommuniserer kun gjennom apper. Når han en dag kommer til å laste ned noe kalt «Misforståtte monstre» – en slags barnbebokfortelling om den grotekst utseende Larry som er ensom og leter etter en venn – begynner uforklarlige og uhyggelige ting å skje med Oliver og foreldrene hans.

«Come Play» er en film som spiller på vår mer eller mindre bevisste frykt for teknologien vi omgir oss med: Hva om skjermene vi ser på også ser tilbake på oss? Og om det virkelig er slik, er det noen grunn til å tro at det som finnes der inne vil oss vel?

Følelsesmessig slagkraft får filmen gjennom å ta det autistiske barnet, dets hjerteskjærende ensomhet og foreldrenes fortvilelse over å ikke kunne hjelpe, på stort alvor.

Regissør Jacob Chase er kanskje litt vel glad i skrekkfilmskaperens billigste tricks – «jump scares» og øredøvende lydeffekter og slikt – og «Come Play» skal etter hvert ligne ganske mye på en hvilken som helst monsterfilm. Likevel vil både horrorfans og mer tilfeldige seere ha mer å hente her enn i det meste sjangeren ellers pleier å by på.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 05.12.20
© Roy Søbstad

Kommentarer