Filmblogg: Fem serier du gikk glipp av i 2020

Når du har rundet «The Crown» og «Atlantic Crossing», er det kanskje på tide å se noe som er bare lite grann friskere og lite grann mer utfordrende?

Strømmen av såkalte kvalitetsserier vokste seg bare større i 2020. For meg bød året på både hyggelige overraskelser («The Queen’s Gambit», femte sesong av «Better Call Saul»), store skuffelser («Lovecraft Country», fjerde sesong av «Fargo») og en del som var bra uten at det egentlig gjorde inntrykk («The Plot Against America», «The Outsider»). I tillegg så jeg en håndfull serier som hadde fortjent veldig mye mer omtale enn de fikk.

Alle de siste ser du – og dette er det ingen som betaler meg for å si – på HBO Nordic.

«The Good Lord Bird»: Så underholdende kan altså historietimer være. «The Good Lord Bird» følger den ravgale kristenfundamentalisten John Brown, spilt av en Ethan Hawke med ville øyne og enda villere skjegg, i sin kamp mot slaveriet i årene før den amerikanske borgerkrigen. De mange parallellene til dagens situasjon der borte i Sambandsstatene gjør serien ekstra aktuell akkurat nå.

«Devs»: Med «Ex Machina» (2014) og «Annihilation» (2018) laget Alex Garland to av senere års smarteste og mest stilsikre science fiction-filmer. «Devs», en krimfortelling i futuristisk innpakning som tar opp i seg store filosofiske spørsmål, er den naturlige fortsettelsen.

«The Third Day»: Den er kanskje i seigeste, mest repeterende laget, denne omskrivningen av skrekkfilm-klassikeren «The Wicker Man» (1973), men likevel har den nok guffen stemning og bisarre tvister til at man blir hektet. Og jeg skal si Naomie Harris og Jude Law får kjørt seg.

«How to with John Wilson»: Dette er selve antitesen til alle de påkostede, strømlinjeformede tv-produksjonene vi er blitt så bortskjemte med. Hver episode av «How to with John Wilson» er ganske enkelt en collage av pussige hverdagsbilder fra New York, lydlagt med Wilsons forsøksvis innsiktsfulle observasjoner om alt fra small talk og risotto til stillas (!). Jeg kan ikke komme på noe som fikk meg til å humre mer i hele fjor.

«Your Honor»: Det er umulig å ikke bli minnet på gode, gamle «Breaking Bad» (2008–2013). Ikke bare spiller Bryan Cranston hovedrollen, men rollefiguren hans går også gjennom en Walter White-aktig transformasjon fra lovlydig borger til kriminell mesterhjerne når han prøver å dekke over en fatal ulykke for sønnen. I skrivende stund venter jeg i spenning på at HBO skal slippe de tre siste episodene.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 22.01.21
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Ethan Hawke i «The Good Lord Bird»: HBO Nordic

Kommentarer