Kommentar og spilleliste: Slik var det sørlandske musikkåret 2020

Kommentar: Musikkåret som ble avlyst

For et år dette har vært. Og ennå vet vi ikke hva de langsiktige konsekvensene blir.

Historien om Green Carnations 2020 sier mye om hvor kronglete dette året ble.

Kristiansandsbandet hadde planene klare: 30-årsjubileet og deres første album siden 2005 skulle feires med en stor konsert i Caledonien Hall i mai.

Da korona og lockdown gjorde arrangementet umulig å gjennomføre, valgte bandet å spille for tom sal og strømme konserten på nettet i stedet. Nødløsningen fungerte som bare dét. Titusenvis av progmetal-fans verden over så på. Men Green Carnation er av den gamle skolen – de vil helst spille for et levende publikum – og satte derfor opp en ny, ordentlig konsert i oktober.

Da den ble rammet av koronabølge nummer to, måtte hele arrangementet utsettes til november. Optimistisk nok annonserte bandet at de nå skulle gjennomføre tre konserter, én akustisk og to elektriske.

Det ble ikke noe av, dét heller. Og omsider måtte de ståpåvillige musikerne innse at hundrevis av timer med øving og forberedelser var forgjeves.

Green Carnation-farsen er bare ett av mange eksempler jeg kunne ha brukt. Musikkåret 2020 vil ikke bli husket for musikken, men for alle konsertene og festivalene som aldri ble noe av.

Og jo lenger denne situasjonen trekker ut i tid, jo mer alvorlige kommer konsekvensene til å bli.

Vi konsertgjengere tenker sjelden på hvor mange mennesker som skal til for å stable et profesjonelt arrangement på beina. I tillegg til artistene trengs – og nå ramser jeg bare opp fra toppen av hodet – riggere, teknikere, vakter, bookingfolk, utstyrsleverandører og serveringspersonale. I tillegg har vi alle dem i reise- og overnattingsbransjene.

Svært mange av disse står nå i fare for å miste jobben. De første meldingene om utesteder og konsertarrangører som ser seg nødt til å gi opp, har allerede kommet. Og som alltid er det de minste aktørene som ryker først.

Selvsagt finnes det også lysglimt oppe i all elendigheten. Mange artister – blant dem våre venner i Green Carnation – har for eksempel brukt nedetiden til å lage ny musikk, og strømmekonserter er definitivt noe vi vil se mer av. Tapre arrangører og spillekåte artister har dessuten gått sammen om å gi oss intime konsertopplevelser vi ellers ikke ville ha fått.

Ingenting av dette kan likevel overskygge det store, kjipe spørsmålet som dirrer i luften: Hva slags kulturliv kommer vi til å sitte igjen med når alt dette er over?

Spilleliste: Det sørlandske musikkåret 2020

I det minste var det ingen mangel på god musikk i dette lange, vonde året.

Denne listen er ikke ment som en kåring. Låtene er heller ikke rangert på noe vis.

Meningen er å gi et tverrsnitt av populærmusikken på Sørlandet i året som gikk. Både pop, rock, jazz, folk, viser, country, punk, metal, elektro, hip hop og sånt som blander litt av alt, har sin naturlige plass her. Ingen kommer til å like alt, men alle burde kunne like noe.

Du finner listen på Spotify under tittelen «Det sørlandske musikkåret 2020».

1. The Ella Sisters - «Cars»
Mange vil kjenne Charlotte og Maren Wallevik Hansen under navnet Oakland Rain. Den ukuelige energien deres er der i fullt monn også i det nye prosjektet The Ella Sisters, men her får tvillingene fra Kristiansand for alvor demonstrert sin evne til å skrive store, hektende pop-refrenger. Låten «Cars» finnes på EP-en «Queens».

2. Charlotte Qvale - «The Sea»
Det er et herlig driv over denne singelen fra Charlotte Qvale. Artisten, som ble født på Island og vokste opp i Mandal, har et bredt musikalsk og kunstnerisk register å spille på, men så lenge hun klarer å komme opp med låter av dette kaliberet, føles det helt greit at hun for tiden rendyrker popen.

3. NicoNo - «Til de vanskeligstilte»
Den mørke hip hop-låten «Til de vanskeligstilte» handler om Nicolai Svendsens ungdomstid i Vennesla. Og han ser seg selv i dem som kommer etter: «Kids fucker opp sitt topplokk, gir komplett faen i konsekvenser, visste lite om det selv, men du kjenner det igjen, den dagen du bremser.» Låten er fra albumet med samme navn.

4. Belizio - «FCKTUP»
Bakgrunnen til Emil Cabral Hortman fra Kristiansand – stikkord: drugs, gjengliv, kriminalitet og ungdomsanstalter – er av en slik art at den nesten måtte ende med enten død, fengsel eller vekselvis sint og sår hip hop. Hortman har heldigvis landet på det siste.

5. SoundSAM feat. Sheila Simmenes - «Charge (Pitch Black)»
«Charge (Pitch Black)» er et stykke pulserende klubbmusikk som burde kunne vekke noen og enhver fra koronadvalen. Kristiansandsprodusenten Stian Andre Mikkelsen står for knotteskruingen og kristiansansandsartisten Sheila Simmenes for den innsmigrende vokalen. Låten er fra albumet «Fighting Infinty (Session One)».

6. Tic Tic - «Autopilot»
Musikken til ekteparet Irene Svendsen og Kai Drange, som kommer fra Vestlandet, men har slått seg til i Kristiansand, lar seg ikke uten videre plassere i bås. Den er elektronisk og organisk, mystisk og melodisk, nostalgisk og moderne, og mye annet fint på én gang. «Autopilot» er fra albumet «Comfort in the Echo».

7. Simen Lyngroth - «Muse»
Mens stemmen til Simen Lyngroth formidler en følelse av mild melankoli, røper en låt som «Muse» – med sin blanding av skjør elektronika og nervøs rock-tromming – at det indre kanskje ikke alltid er like avbalansert som det ytre. Lyngroth kommer fra Kristiansand og låten fra albumet «Looking for the Spark Like It's Just Around the Corner».

8. Jejune - «Hip Kids»
Det er ikke mange her til lands som lager mer catchy poprock enn det fremdeles pur unge vågsbygdbandet Jejune. På «Hip Kids» har lykkepillemusikken deres fått en tiltalende profesjonell finish av produsent Mikhael Paskalev. Disse er det vel verdt å holde øye med, altså.

9. Drongo - «Drongo»
Sjumannsorkesteret Drongo var det friskeste nye som dukket opp på våre kanter dette året. Med hvileløs perk, beintøff bass, realt 70-tallsorgel og et befriende lite høytidelig forhold til egen flinkhet, hørtes det plutselig ut som om krautrocken var blitt gjenfødt på Musikkonservatoriet i Kristiansand. Et av undertegnedes mål for 2021 er å få satt denne gjengen live.

10. Aadal - «Looking Back»
De spiller en type instrumental-jazz med luftige americana-stemninger, Evje-gitaristen Michael Aadal og det førsteklasses bandet hans, og på «Looking Back» er det særlig saksofonist André Kassen og trommeslager Gunnar Sæter som får vist hva de er gode for. Låten er åpningsspor på albumet «Silver».

11. Rebekka Lundstrøm feat. Fadnes - «Talk with You»
Norsk americana-inspirert musikk er inne i en gylden periode akkurat nå, og i Rebekka Lundstrøm har Arendal en førsteklasses representant for sjangeren. «Talk with You», en duett med Einar Fadnes hentet fra albumet «Carousel», er et godt eksempel på hvor naturlige og melodisterke sanger hun skriver.

12. Murky Tide - «Glory Days»
Det er selvsagt på grensen til frekt å skrive en amerikansk-lydende låt og kalle den «Glory Days», men Murky Tide fra Mandal har både selvtilliten og «skillsa» som skal til for å slippe unna med det. Faktisk får de det til å høres ut som den naturligste ting i verden. «Glory Days» er en av flere finfine singler Murky Tide slapp i 2020.

13. Jørund Vålandsmyr & Menigheten - «Selvmedlidenintensivering»
Jørund Vålandsmyr fikk spellemannprisen for beste country-album i 2019, men arendalsartisten kunne antakelig like gjerne ha blitt nominert i klassene for viser eller rock. Her snakker vi betydelig særpreg i tekstskriving så vel som i framføring. «Selvmedlidenintensivering» er fra albumet «Hvite dager, mørke netter».

14. Sterke hjerter - «Mann over bord»
Det er noe veldig direkte over sangene til kristiansandsbandet Sterke hjerter. Tekstmessig går de rett på sak og innspillingene deres er helt frie for fiksfakserier. Tydelig lokal tilknytning har de også: Den Tarald som beskrives så empatisk i «Mann over bord», er det ganske sikkert flere som vil dra kjensel på. Sangen er fra albumet «Behold det gode».

15. Erlend Ropstad - «I ly for livet»
Det er som de sier: Du kan ta mannen ut av Vennesla, men ikke venndølen ut av mannen. Erlend Ropstad høres – mange år i Oslo og sin posisjon i norsk rocks øvre divisjoner til tross – fremdeles ut til å synge om bygda han forlot. Drivende, gitarrufsete «I ly for livet» er den ene av to singler Ropstad ga ut i år.

16. Daufødt - «Ingenmannsland»
Daufødt er Bibelbeltets for tiden sinteste band. Men aggresjonen deres er av den artikulerte typen. I motsetning til mangt et ungt punkband, kan Daufødt faktisk spille, og attakket til vokalist Annika Linn Verdal Homme virker like mye fundert i frustrasjon over verdens dumskap som i ungdommelig adrenalinoverskudd. «Ingenmannsland» er fra albumet «1000 Island».

17. Pyrrhic - «Deafening the Light»
Noen ganger skal det være stygt også. Da er band som Pyrrhic gode å ha. Denne musikken – spilt med den rette blandingen av råskap og finesse av folk fra sørlandsband som Blood Red Throne og Guardians of Time – oppleves like oppkvikkende som et isbad en beksvart vinternatt. «Deafening the Light» er fra Pyrrhics debut-EP «Vile Slumber».

18. Green Carnation - «Leaves of Yesteryear»
14 år etter forrige utgivelse, låter Sørlandets ledende progmetal-band fremdeles som sitt episke, melankolske og høydramatiske selv. Om noe er de bare blitt enda bedre til å spille og produsere. «Leaves of Yesteryear» er fra albumet med samme navn.

19. Jonas Alaska - «Oh My God»
Den femte langspilleren til Jonas Alaska fra Åmli er en ordentlig smyger: lavmælt og ettertenksom, til tider nærmest sakral i uttrykket; singer–songwriter-musikk med mer enn et snev av bedehus over seg. Og mot slutten er det som om hele himmelen kommer ned. «Oh My God» er siste spor på albumet «Roof Came Down».

20. Pål Rake - «Fri»
Da landet stengte ned i vår, la Pål Rake like godt ut på turné fra borettslag til borettslag i Kristiansand. Man kan få følelsen av at den handlekraftige rogalendingens andre album er laget med koronasituasjonen i tankene, det også. Stemningen er i hvert fall intim, innholdet lett filosofisk og tittelen intet mindre enn «Håphåphåp».

Du finner listen på Spotify under tittelen «Det sørlandske musikkåret 2020».

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 29.12.20
© Roy Søbstad / Foto av Daufødt, Charlotte Qvale, The Ella Sisters og Green Carnation: Presse

Kommentarer