Mesterlig om mord


Memories of Murder
Sør-Korea 2003
Originaltittel: Sarin ui che-eok
Regi: Bong Joon-Ho
Skuespillere: Song Kang-ho, Kim Sang-Kyong, Park Hae-il, Kim Roi-ha
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 5

Alle som så «Parasitt» i fjor, har herved å ta seg en tur på kino igjen.

Sør-koreanske «Parasitt» var 2020s store filmsensasjon. Ikke nok med at den vant Gullpalmen i Cannes og ble første ikke-engelskpråklige film som har fått den høyest hengende Oscaren, men den trakk også over 150 000 publikummere bare i Norge. Dermed får nå også en av regissør Bong Joon-Hos tidligere filmer sin sterkt forsinkede kinopremiere.

«Memories of Murder» er fra 2003, men handler om etterforskningen av en serie seksualdrap på den koreanske landsbygda mellom 1986 og 1991. Og det ville være synd å si at det er seriøst politiarbeid som beskrives. De lokale tjenestemennene går ikke av veien verken for å fabrikkere bevis, legge ord i munnen på mistenkte eller bruke grisebank som forhørsmetode. Det var visst bare sånt man måtte regne med i dette landet før diktaturet falt og velstanden kom.

Bong Joon-Hos mesterklo er lett gjenkjennelig fra fjorårets film: Hver scene er regissert med stålkontroll på hver minste detalj og overgangene mellom komedie, tragedie og kriminalmysterium sitter så sømløst at man knapt legger merke til dem. «Memories of Murder» er rett og slett film på sitt aller mest vellagede og underholdende.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 09.01.21
© Roy Søbstad

Kommentarer