Redelig og empatisk

I trygge hender
Frankrike 2018
Originaltittel: Pupille
Regi: Jeanne Herry
Skuespillere: Sandrine Kiberlain, Gilles Lellouche, Élodie Bouchez
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 4

Denne franske filmen viser hvor komplekst temaet adopsjon faktisk er. 

«I trygge hender» er en flettverksfilm, en serie løst sammenhengende miniportretter av mennesker som på hvert sitt vis blir berørt av adopsjonsprosesser. Det er profesjonelt helsepersonell. Det er engasjerte sosialarbeidere. Det er den utslitte mannen som har omplasseringshjem. Det er kvinnen som venter i årevis på å få bli mor. Det er den gravide ungjenta som ikke ser seg i stand til å oppdra et barn. Og, i sentrum for det hele, er det lille, nyfødte Théo som med stoisk ro betrakter alt og alle fra krybben sin.

«I trygge hender» skildrer disse skjebnene med utsøkt følsomhet. Ikke minst oppleves skuespillet – i en film som i lange strekk mest av alt minner om en dokumentar – ett hundre prosent troverdig selv i de mest intime og sårbare situasjoner. Underveis lærer vi dessuten mye om hvordan adopsjon fungerer i Frankrike.

Kanskje lærer vi rent av for mye om det franske adopsjonssystemet. Det er liksom ikke måte på lover og regler som skal forklares for oss. Når dét er sagt: Det skal sannelig godt gjøres å ikke bli grepet av en film som går inn i så kompleks tematikk med så stor redelighet og empati.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 23.01.21
© Roy Søbstad

Kommentarer