Gremlins på et fly

Shadow in the Cloud
USA/New Zealand 2020
Regi: Roseanne Liang
Skuespillere: Chloë Grace Moretz, Nick Robinson, Beulah Koale, John Taylor Smith
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 4

«Shadow in the Cloud» er dels krigsfilm, dels skrekkfilm og dels feministisk statement. What’s not to love?

Alle som måtte stille strenge krav til «realisme» på film, kan like godt glemme «Shadow in the Cloud» først som sist. Denne er for dem som vet å sette pris på litt god, gammeldags B-filmmoro.

New Zealand, 1943. Piloten Maude Garrett (Chloë Grace Moretz, kjent som Hit-Girl i «Kick Ass»-filmene) border et B-17-bombefly med kurs for Samoa. At crewet – som for å understreke at Metoo ennå ligger mange tiår fram i tid – sporenstreks sperrer henne inne i maskingeværposten på undersiden av flyet, skal bli Garrets minste problem. Ombord finnes nemlig også… gremlins.

Det kan hende «Shadow in the Cloud» ville ha fungert like godt uten monsterene. De gjør ikke så mye annet enn å minne oss på at dette er noe ordentlig tullball. Men som tullball betraktet – en slags skrekk-«Das Boot» i lufta med en ikke akkurat subtil feministisk undertekst – er filmen riktig underholdende.

Moretz, som hele den første timen må spille med kamera tett oppe i ansiktet, viser seg dessuten som en dugelig actionhelt, og plottet tar nok overraskende vendinger til at vi ikke rekker å gå lei før den herlig hodeløse finalen.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 04.02.21
© Roy Søbstad

Kommentarer