Tradisjonell ny-western


The Marksman
USA 2021
Regi: Robert Lorenz
Skuespillere: Liam Neeson, Jacob Perez, Katheryn Winnick, Teresa Ruiz, Juan Pablo Raba
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

«The Marksman» er en spenningsfilm for dem som liker det på gamlemåten.

Jim Hanson (Liam Neeson) driver en ranch ved grensen mellom Arizona og Mexico. Den tidligere marinesoldaten er nylig blitt enkemann og nå vil banken ha jorda hans. Sjansen til å fylle livet med litt hardt tiltrengt mening, får Jim når han må passe på lille Miguel (Jacob Perez) som har noen brutale kartelltyper i hælene.

«The Marksman» er ikke egnet til å overraske noen som har sett en western, road movie eller Liam Neeson-thriller før. Neeson gjør greia si – den vanlige, rettskafne fyren som skal vise seg svært handlekraftig når det virkelig gjelder – nok en gang, og som tusen ganger før handler det om menn som blir stilt overfor avgjørende valg mellom rett og galt. «The Marksman» er akkurat like gammelmodig som Clint Eastwood-filmen Jim og Miguel slumper til å se på tv på motellrommet sitt.

Såpass «old school» er den faktisk at det hele toppes med en «shoot-out» på en låve. Men mens et actionhungrig yngre publikum nok vil synes at «The Marksman» blir i seigeste laget, kommer mange voksne til å sette pris på nettopp dens ujålete form og tradisjonelle verdier. Alle spenningsfilmer kan jo ikke være «John Wick» heller.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 11.02.21
© Roy Søbstad

Kommentarer