Varmt for de minste

Bien Maja og det gylne egget
Australia/Tyskland 2021
Originaltittel: Maya the Bee 3: The Golden Orb
Regi: Noel Cleary, Alexs Stadermann
Norske stemmer: Siri Nilsen, Sindre Seip, Scott Maurstad, Fredrik Paasche, Dina Padoin, Silje Hagrim Dahl, Mads Henning Jørgensen, Joakim Gunby, Frank Kjosås, Ingve Connoly Gran, Christian Greger Strøm, Benedikte Kruse
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 4

«Bien Maja og det gylne egget» er en varm, liten film om noen myke, små helter.

Bien Maja er et bilde på pur positivitet. Den lille, gulorange kroppen nærmest strutter av godhet og eventyrlyst, og hun kan falle fullstendig i staver over skjønnheten til en helt vanlig soloppgang. «Bien Maja og det gylne egget» er den tredje dataanimerte filmen hennes.

Her får Maja, hennes bestevenn Willy og de to forvirrede soldatmaurene Hasse og Lasse i oppdrag å bringe en nyklekket maurprinsesse til sitt hjem på den andre siden av skogen. Det er en enkel historie som har blitt til en kanskje vel lang film. Figurgalleriet er stort og innfallene mange, og det kan nok hende at hovedmålgruppen – som er familiens minste eller nest minste – vil synes én time og 28 minutter blir i lengste laget å sitte stille.

Til gjengjeld oppleves «Bien Maja og det gylne egget» adskillig varmere enn moderne animasjonsfilmer flest. De underliggende temaene – ydmykhet overfor naturens mangfold og viktigheten av at forskjellige arter gjør sitt beste for å leve fredelig sammen – kommer dessuten som naturlige deler av fortellingen snarere enn noe som bare er blitt hengt på. Det er selvsagt ikke dårlig, bare dét.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 11.02.21
© Roy Søbstad

Kommentarer