En bomtur av en thriller

Red Dot
Sverige 2021
Regi: Alain Darborg
Skuespillere: Nanna Blondell, Anastasios Soulis, Johannes Kuhnke
Aldersgrense: 16 år

TERNINGKAST 2

Den er både tynn, grunn og sadistisk, denne svenske Netflix-thrilleren.

Det unge stockholmsparet Nadja (Nanna Blondell) og David (Anastasios Soulis) sliter med samlivet. Løsningen blir å foreta en reise til Nord-Sverige for «fottur i fjellet og camping under nordlyset». Men hvis de to bare hadde sett for eksempel «Picnic med døden» (1972) før avreise, ville de ha kjent igjen alle de dårlige tegnene – ikke minst et møte med noen lokale helter med skitne caps og stor pick-up-truck på en bensinstasjon – og vendt nesa hjemover først som sist.

«Red Dot» er en sånn film man lenge ønsker å gi en sjanse. «Det er jo bare en lek med gode, gamle thrillerklisjeer,» tenker man, «og en katt- og mus-lek i barsk nordisk natur burde i det minste bli lite grann spennende.» Men dét er før de usannsynlige – og dumme og sadistiske – plott-tvistene begynner å hope seg opp i andre halvdel.

Skuespillerne prøver å gjøre det beste ut av et manus som er like tynt som det er grunt. Denne publikummeren, som til og med får litt betalt for å se, ble likevel sittende smått irritert tilbake og tenke at et ørtende gjensyn med den nevnte klassikeren ville ha vært uendelig mye mer meningsfull bruk av tid.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 25.02.21
© Roy Søbstad

Kommentarer