En sympatisk revolusjon

Moxie
USA 2021
Regi: Amy Poehler
Skuespillere: Hadley Robinson, Lauren Tsai, Patrick Schwarzenegger, Nico Hiraga, Sydney Park, Josephine Langford, Clark Gregg
Aldersgrense: 13 år

TERNINGKAST 4

I 2021 lever feminismen og punken i tenåringskomedier på Netflix.

Det var på ingen måte tilfeldig at Netflix slapp denne rett i forkant av kvinnedagen. Selv om «Moxie» har alt vi forventer av en amerikansk high school-komedie – du vet, nerder og fotballspillere, forelskelser og hjemme alene-fester – er klisjeene her først og fremst et middel for å fremme en feministisk agenda.

I småbyen Rockville lever patriarkatet i beste velgående. Overraskende nok er det den beskjedne eleven Vivian (spilt av dyktige Hadley Robinson fra «Little Women» og «I'm Thinking of Ending Things») som skal sette revolusjonen i gang. Vivian lager rett og slett en anonym papirfanzine hvor hun uten å legge fingrene i mellom påpeker all uretten som blir begått mot skolens jenter.

Som komedie blir «Moxie» aldri kjempemorsom. Som satire må den sies å være heller lettvektig. Men det er en ungdomsfilm, dette, og det føles veldig prisverdig at en film myntet på dagens i overkant lydige tenåringer i hvert fall prøver å injisere sitt tidsriktige Metoo-budskap med litt av punk-ånden fra 90-tallets Riot grrrl-bevegelse. Alt som kan sette i gang egen tankevirksomhet hos trettenåringen er per definisjon et gode.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 13.03.21
© Roy Søbstad

Kommentarer