Filmblogg: Filmer å se fram til

Snart skal det visstnok bli mulig å gå på kino igjen. Dette er noen av filmene vi er mest spente på.

De fleste av oss har fått nok for lenge siden. Vi er lei av avlyste arrangementer, av å ikke kunne reise, av å ikke kunne ta en tur på byen og – i det hele tatt – av å ikke kunne oppleve noe utenom det aller mest hverdagslige. Det går helt klart an å leve et liv uten kulturopplevelser. Men et sånt liv oppleves jammen ganske stusselig.

Vi må derfor velge å tro på Erna, Bent og Jan Oddvar når de lover at det i løpet av våren skal bli mulig å – for eksempel! – gå på kino igjen. Dette er i så fall noen av filmene jeg skal få med meg.

Men ha i bakhodet at alle datoer fremdeles kommer med forbehold om utsettelser og avlysninger

«Nomadland» (mars): I en av vinterens mest kritikerroste amerikanske filmer spiller Frances McDormand en aldrende kvinne som i kjølvannet av finanskrisen selger unna alt, legger ut på veien og tar arbeid der hun kan få det.

«The Father» (mars): Sir Anthony Hopkins, for én gangs skyld i en rolle som burde være talentet hans verdig, er den gamle stabukken som holder på å miste grepet om virkeligheten. Olivia Colman er hans hardt prøvede datter.

«Gunda» (mars): En norsk-russisk dokumentar i svart-hvitt om dagliglivet til en purke ved navn Gunda? Det er akkurat sånt vi går på kino for å se! Dyrevenn Joaquin Phoenix er eksekutiv produsent.

«Ninjababy» (april): Norsk komedie som lover et friskt, delvis animert blikk på sex og – grøss og gru! – uventet gravididet.

«Spionens kone» (april): Det ser ut til å ha stilfullt, klassisk tilsnitt, dette japanske dramaet med handling fra Andre verdenskrig. Mørke hemmeligheter rulles opp mens Hitchcock spøker i bakgrunnen.

«Promising Young Woman» (april): Den gamle «voldtekt–hevn»-subsjangeren får nytt liv i svart humoristisk thriller. Carey Mulligan er blitt mye rost for sin innsats i hovedrollen.

«New Order» (april): Kaos, lovløshet og filmatisk ubehag later til å bli resultatet når Mexicos undertrykte masser endelig går løs på overklassen. Såpass dystopisk må det kanskje være i 2021.

«Gritt» (mai): Teatermenneske med skyhøye ambisjoner sliter ikke bare med å overleve, men også med å forklare hva verket hennes egentlig handler om. Jeg håper virkelig at denne norske filmen er så god som traileren og forhåndsomtalen gir inntrykk av.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 18.03.21
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Carey Mulligan i «Promising Young Woman»: 
Focus Features

Kommentarer