Krampeaktig for hele familien

Ja-dag
USA 2021
Regi: Miguel Arteta
Skuespillere: Jennifer Garner, Édgar Ramírez, Jenna Ortega
Aldersgrense: 7 år

TERNINGKAST 3

Denne Netflix-filmen kan muligens være noe for karanteneleie barnefamilier. Alle andre kan trygt styre unna.

I sin elleville ungdom sa Allison (Jennifer Garner) og Carlos (Édgar Ramírez) et ubetinget «ja!» til alt som var gøy. Nå har de tre barn og tar seg selv i å si «nei, nei, nei» til stort sett alt. For å skape litt go’-stemning i familien, innfører Allison og Carlos derfor en «ja-dag», 24 timer hvor de minste får lov til å bestemme det aller meste. Snart er det kostymer, vannkrig, fornøyelsespark og «nerdeparty» for alle pengene.

Lite er mindre sjarmerende enn folk som prøver for hardt. Og «Ja-dag» er full av en type amerikansk humør som for en nordmann kan framstå både krampeaktig og enerverende. Det er liksom ikke måte på lettkjøpt vitsing, oppskrudd hoiing og – alltid verst – veslevoksne unger. De eneste som nærmer seg noe genuint gøyalt, er et par passe eksentriske bikarakterer som dukker opp underveis.

Nå skal det i rettferdighetens navn sies at denne veldig norske, antakelig dypt hemmede anmelderen så «Ja-dag» mutters alene på kontoret en mandag formiddag. Jeg hadde ganske sikkert hatt større glede av å se den sammen med noen barn i sju–åtte–ni-årsalderen, jeg også.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 18.03.21
© Roy Søbstad

Kommentarer