Krig & kjærlighet

Malcolm & Marie
USA 2021
Regi og manus: Sam Levinson
Skuespillere: Zendaya, John David Washington
Aldersgrense: 16 år

TERNINGKAST 4

Netflix sitt nye, voksne relasjonsdrama er til tider så gripende som det prøver å være.

Et festpyntet par kommer hjem sent om kvelden. Mens han (John David Washington fra «Tenet») er i strålende humør, virker det som om hun (Zendaya fra HBO-serien «Euphoria») brenner inne med et eller annet. De har en lang og opprivende natt foran seg, de to.

«Malcolm & Marie» kunne ganske sikkert ha fungert like godt på en teaterscene. Selv om den er aldri så lekkert fotografert, i blodseriøst svart–hvitt, er dette nemlig en ordentlig pratefilm, et kammerspill om to mennesker og deres kompliserte relasjon som gjennom lange dialoger gradvis blir gjort tydelig for oss som ser på. Det er en form som stiller store krav til manus såvel som skuespillere.

Og det er ikke fritt for at «Malcolm & Marie» til tider føles veldig skrevet. Ingen er så analytiske og veltalende som disse folkene, tenker man, ikke i så opphetede situasjoner, ikke i den virkelige verden. Samtidig er det også øyeblikk her som oppleves akkurat så ekte og følelsesmessig rensende som Zendaya, Washington og regissør Sam Levinson åpenbart streber mot at de skal være.

Et modent publikum kan gjøre verre filmvalg en grå senvinterkveld.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 26.02.21
© Roy Søbstad

Kommentarer