Cyber-krigen mot narkotika

Silk Road
USA 2021
Regi: Tiller Russell
Skuespillere: Nick Robinson, Jason Clarke, Jennifer Yun, Jimmi Simpson, Paul Walter Hauser
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Ukas thriller er en ganske spennende film om veldig spennende tematikk.

«Silk Road» var nettstedet som for 10 år siden ble kalt «Amazon for narkotika». Der kunne man, fordi siden lå på det anonyme «mørke nettet», bestille alt man måtte ønske av dop og få det levert rett hjem i postkassen. På sitt meste hadde «Silk Road» hundretusenvis av brukere og omsatte for milliarder av dollar.

Bak dette smarte, men veldig ulovlige opplegget sto Ross Ulbricht (i filmen spilt av Nick Robinson), en 27-årig libertarianer med bestemte ideer om individuell frihet. Mannen som fikk satt en stopper for Ulbrichts virksomhet var Rick Bowden (Jason Clarke), en fallert narkospaner som knapt nok visste hvordan man skrudde på en datamaskin. Det var kort sagt «den første millennial-gangsteren» mot «den gammeldagse gatepurken».

Filmen «Silk Road» arter seg da også som en blanding av «The Social Network» (2010) – med alt det innebærer av kvasifilosofisk prat og hektisk tasting på tastaturer – og en klassisk «politi-og-røver»-historie. Som sådan er den både interessant og spennende. Det spørs likevel om ikke et litt mer fokusert manus kunne ha ført til en enda litt mer interessant og enda litt mer spennende film.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 23.04.21
© Roy Søbstad

Kommentarer