Fornøyelig meta-skrekk

Prosjekt Z
Norge 2020
Regi: Henrik Martin Dahlsbakken
Skuespillere: Eili Harboe, Regina Tucker, Jonis Josef, Vebjørn Enger, Iben Akerlie, Arthur Berning, Dennis Storhøi, Alexandra Gjerpen, Thea Sofie Loch Næss, Ole Christoffer Ertvaag, Laila Goody
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

«Prosjekt Z» har det meste: blod, gørr og Dennis Storhøi som zombie i drag.

En gruppe filmstudenter har reist til avsidesliggende strøk for å lage zombiefilm. Allerede i utgangspunktet har de litt forskjellig å stri med – deriblant en Dennis Storhøi (i rollen som seg selv) med seriøse primadonnanykker og en Iben Akerlie (ditto) som flørter litt vel mye med kameramannen – men så lander jammen også noen mystiske meteoritter like i nærheten. «Prosjekt Z» er klippet sammen av opptakene gjengen etterlot seg.

Det ligger mye kjærlighet til skrekksjangeren – og kanskje enda mer dyrekjøpt erfaring fra filmsett – til grunn for denne norske «found footage»-varianten. Så er det da også den uvanlig allsidige og produktive Henrik Martin Dahlsbakken («En affære», «Gledelig jul» med mye mer) som står for manus og regi.

Filmens høydepunkter kommer tett. Men det er Storhøi som stjeler showet. Både de utallige tagningene med ham som zombie i drag (!) og audition-tapen hans for en kommende Spike Lee-film, oppleves akkurat like autentiske som de er lattervekkende kleine.

Så får det heller være at fullt utbytte av «Prosjekt Z» nok krever en over gjennomsnittlig sterk interesse for film og filmproduksjon.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 23.04.21
© Roy Søbstad

Kommentarer