Kraftfullt om kreft

Our Friend
USA 2019
Regi: Gabriela Cowperthwaite
Skuespillere: Dakota Johnson, Casey Affleck, Jason Segel, Gwendoline Christie
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 4

«Our Friend» kunne nesten ikke bli noe annet enn en tåreperse. Heldigvis styrer den unna de verste klisjeene.

Med to små døtre og en felles bestevenn i Dane (Jason Segel), har i grunnen Nicole (Dakota Johnson) og Mike Teague (Casey Affleck) det meste på stell. Men så viser det seg at Nicole har uhelbredelig kreft.

Det er Dane som utgjør hele forskjellen både for sykdomsforløpet og filmen. Den følsomme, tvers gjennom godhjertede fyren setter like godt sin egen jobb og sitt eget kjærlighetsliv til side – ikke at han har veldig stor suksess på noen av feltene – og flytter inn hos familien Teague for å hjelpe til i det Nicole har igjen av tid. Slik blir «Our Friend» like mye en film om vennskap som om kreft.

Noen heltefortelling er dette likevel ikke. Ingen her er perfekte – de er rådville, de sier slemme ting, de vandrer duknakkede rundt i ufikse klær – og filmen er påpasselig med å aldri love oss mirakler. I stedet holder den hele veien en jordnær tone som kler dens røtter i en sann historie.

Såpass rett–fram er «Our Friend» faktisk, at den godt kunne ha spart seg den stadige hoppingen i tid og det svulstige musikknummeret mot slutten. Vi hadde kommet til å felle en tåre uansett.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 23.04.21
© Roy Søbstad

Kommentarer