Krig i København

Shorta
Danmark 2020
Regi og manus: Frederik Louis Hviid, Anders Ølholm
Skuespillere: Jacob Ulrik Lohmann, Simon Sears, Tarek Zayat, Issa Khattab, Özlem Saglanmak
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 5

Denne danske thrilleren er dessverre akkurat like troverdig som den er spennende.

«Shorta» går rett på sak. I et klipp som uvilkårlig fører tankene til nedslående amerikanske nyhetsinnslag fra i fjor, ser vi en mørkhudet mann ligge med hodet presset ned mot bakken mens han skriker «Jeg får ikke puste! Jeg får ikke puste!». Like etterpå bryter opptøyer ut i (den fiktive) innvandrerbydelen Svalegården i København.

Midt oppe i dette klarer to politimenn, den åpenlyst rasistiske Mike (Jacob Ulrik Lohmann) og den tilsynelatende mer sindige Jens (Simon Sears), å framprovosere en situasjon som gjør dem til fritt vilt for Svalegårdens rasende gjenger.

Som spenningsfilm betraktet er «Shorta» intens og klaustrofobisk inntil det ubehagelige. Klassiske politi-mot-mobben-filmer som «Training Day» (2001) og «Assault on Precinct 13» (1976) er på ingen måte uefne sammenligninger. Som situasjonsrapport fra en moderne nordisk storby oppleves «Shorta» velbalansert og forstemmende troverdig.

«Dette er ikke Danmark,» fnyser Mike på et tidspunkt. Og, nei, for en gjennomsnittlig Color Line-turist vil det heller ikke oppleves slik. På den annen side er det beklageligvis Danmark, dette også.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 23.04.21
© Roy Søbstad

Kommentarer