10 år etter terroren

Generasjon Utøya
Norge 2021
Regi: Aslaug Holm og Sigve Endresen
Med: Ina Libak, Kamzy Gunaratnam, Line Hoem og Renate Tårnes
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 5

Det er sterk og tankevekkende kost, dette møtet med fire av de overlevende fra Utøya.

Det nærmer seg 10 år siden 22. juli 2011, og filmene og tv-seriene om den grufulle dagen begynner å bli mange. De beste av dem – dramatiseringen «Utøya 22. juli» (2018), dokumentaren «Rekonstruksjon Utøya» (2018) og NRKs bredt anlagte «22. juli» (2020) – har alle sin eksistensberettigelse fordi de griper saken an på helt forskjellige måter. «Generasjon Utøya» handler om hvor vi står nå, og hvor veien går videre.

De stadig like uvirkelige bildene av et regjeringsbygg i ruiner og ungdommer som blir reddet i land fra Utøya, er med denne gangen også. Men det meste av tiden følger vi fire overlevende – Ina Libak, Kamzy Gunaratnam, Line Hoem og Renate Tårnes – som fortsatt er aktive i arbeiderbevegelsen. Selv med sine minner og sine skuddskader, er de, som de selv sier, mer redde for høyredreiningen i samfunnet enn for å bli angrepet igjen.

Og når man ser de siste årene – med alt de har ført med seg av hårreisende ytringer og terrorforsøk – under ett og fra disse fires synsvinkel, blir bekymringen umulig å ikke dele. Man kan bare håpe at denne sterke dokumentaren vil nå dem som virkelig trenger å se den.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 24.04.21
© Roy Søbstad

Kommentarer