Brutal og underholdende

Nobody
USA 2021
Regi: Ilya Naishuller
Skuespillere: Bob Odenkirk, David Leitch, Connie Nielsen, Christopher Lloyd, RZA
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

«Nobody» er en actionfilm om og for middelaldrende menn.

Luringtrynet Bob Odenkirk fra tv-seriene «Breaking Bad» og «Better Call Saul» er ikke en sånn skuespiller man ser for seg i barske actionroller. Vi skjønner likevel fort at karakteren han spiller i «Nobody», Hutch, skal vise seg å være en annen enn den forsagte, middelaldrende revisoren og familiemannen han innledningsvis blir presentert som. Det begynner med et litt tafatt innbrudd og ender med en voldsballett som involverer en russisk mafiaboss og hans utallige fotsoldater.

At flere av folkene bak «Nobody» også jobber med «John Wick»-filmene merker man ikke minst i slåsscenene. Disse er nitidig koreograferte, og oppleves derfor fysiske – for ikke å si ekte – på en måte CGI-generert action sjelden eller aldri gjør. En tydelig ironisk distanse til all voldsbruken hører selvsagt også med.

«Nobody» er i det hele tatt akkurat en sånn film en del av oss halvgamle gubber kan savne når vi har fått nok av superhelter og den slags: renskåren, upretensiøs og helt fri for unødige moralske anfektelser. Det er nesten så man føler seg transportert tilbake til VHS-ens tid.

Og Bob Odenkirk gjør seg faktisk utmerket som slåsskjempe, han.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 27.05.21
© Roy Søbstad

Kommentarer