Drømmen om det gode bondeliv

Minari
USA 2020
Regi: Lee Isaac Chung
Skuespillere: Steven Yeun, Yeri Han, Yuh-Jung Youn, Will Patton
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 5

En av fjorårets mest kritikerroste amerikanske filmer lever opp til forventningene.

En gang på 1980-tallet flytter den koreanske familien Yi – mamma Monica (Yeri Han), pappa Jacob (Steven Yeun) og deres to små barn – fra byen i California til «bondelandet» i Arkansas. Monica er skeptisk, men Jacob har en drøm om å dyrke jorda. 

På ett vis skal dette bli en veldig amerikansk historie, en som handler om immigrasjon og kulturforskjeller, på et annet blir det en tidløs, universell fabel om familie og hardt arbeid. Det kommer ikke som en overraskelse at filmen er løselig basert på regissør Lee Isaac Chungs egen oppvekst.

Farge får «Minari» gjennom et par herlige bikarakterer: mormor Soonja (Yuh-Jung Youn) og naboen Paul (Will Patton). Førstnevnte er en sånn gammel dame som kan finne på å stjele fra kollekten i kirka; sistnevnte er en veteran fra Korea-krigen som sleper rundt på et stort kors hver søndag. Begge er like snille som de er eksentriske.

Skuespill og miljøskildringer oppleves 100 prosent troverdig. Foto og musikk går sammen opp i en sjeldent vakker enhet. Og det som kunne ha blitt en sentimental skillingsvise av en film, blir i stedet et lite, men dypt bevegende «slice of life».

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 20.05.21
© Roy Søbstad

Kommentarer