En stille, liten westernfabel

First Cow
USA 2019
Regi: Kelly Reichardt
Skuespillere: John Magaro, Orion Lee, Toby Jones, Scott Shepherd, Gary Farmer
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 5

Filmen med den pussige tittelen «First Cow» er det fineste du kan se på kino akkurat nå.

Tidlig på 1800-tallet, langt ute i Oregons skoger, har bakeren Cookie (John Magaro) og den entreprenørielt anlagte kineseren King Lu (Orion Lee) et uvanlig forretningsopplegg gående: De sniker seg ut om natten, stjeler melk fra distriktets eneste ku og baker små kaker som de neste dag selger på det lokale markedet. Snart står pelsjegerne i kø for å få «en smak av hjemme».

Men når også kuas eier, han som bare blir kalt «Forvalteren» (Toby Jones), får sansen for baksten, begynner situasjonen så smått å bli farlig for Cookie og King Lu.

Jeg blir ikke enig med meg selv om «First Cow» burde få merkelappen «western» eller «fabel». Strengt tatt er den vel begge deler på én gang – altså en westernfabel! – og som sådan kan den sies å handle om for eksempel vennskap eller hvordan markedskreftene ubønnhørlig slår rot selv i den mest ødslige utmark.

For meg er dette likevel først og fremst en sånn film som – med lun humor, et øye for detaljer og en utsøkt tilbakeholden fortellerstil – transporterer deg til en annen tid og et annet sted i et par timer. Og lite kan vel føles mer kjærkomment i et år som dette.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 21.05.21
© Roy Søbstad

Kommentarer