Filmblogg: 80 år med Bob Dylan

Vår tids viktigste låtskriver og artist er vel verdt å se på film også.

24. mai fyller Bob Dylan 80 år. Jeg skal ikke bruke mye spalteplass på høytravende hyllest, men benytter likevel sjansen til å slå fast at den mannens livsverk – som ble påbegynt med debutalbumet i 1962 og fortsatt er i utvikling 59 år senere – rager over absolutt alt innen populærmusikken. Det finnes rett og slett ingen annen diskografi som har like tidløse kvaliteter.

Min påstand: Selv de viktigste og mest innflytelsesrike artistene – som Elvis Presley, The Beatles, James Brown, Kraftwerk, Black Sabbath og The Velvet Underground – er bundet til sin samtid på en måte Bob Dylan ikke er.

Nå er jeg fullstendig klar over at dette ikke er åpenbart for alle. Det finnes nok av dem som kun hører en brekete stemme. Én mulig nøkkel for disse arme sjelene til å knekke Dylan-koden, kan være de mange dokumentarfilmene som er laget om ham.

«No Direction Home» (2005) er i så fall stedet å begynne. Gjennom eksplosive konsertopptak og intervjuer med venner og kolleger – samt, ikke minst, hovedpersonen selv – viser regissør Martin Scorsese hvordan en jødisk guttunge fra Minnesota kom til å revolusjonere både rocken og kulturen forøvrig.

«Don’t Look Back» (1967) følger den unge Dylan på turné i 1965. Han er så hip at det nesten gjør vondt, og så sprengfull av talent og kreativitet at alle rundt ham synes å tilhøre en annen, allerede tilbakelagt tid.

Undertittelen i «Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story» (2019) er viktig å merke seg. Mye av det Scorsese – han igjen, ja – har å fortelle om Dylans 1975-turné, må tas med store klyper salt. Men dét er da også helt i ånden til denne unike begivenheten i rockens historie.

«Trouble No More – A Musical Film» (2017) består i hovedsak av konsertopptak fra 1980. Da hadde Dylan nettopp gjort noe så uhørt som å gå hen og bli frelst, og – helt motsatt av hva mange skal ha det til – fått nok en ny musikalsk giv.

Dessverre kan disse filmene være litt trøblete å finne. «No Direction Home» ligger på Apple TV og «Rolling Thunder Revue» på Netflix, men ellers ser det ut til at man blir nødt til å blåse støv av dvd-spilleren igjen. Forøvrig viser NRK1 «The Other Side of the Mirror» (2007), en konsertfilm fra folk-perioden på tidlig 60-tall, på bursdagen 24. mai.

Og med dét mangler vi i grunnen bare en film som tar for seg alt som har skjedd de siste 40 (!) årene. Historien om Bob Dylan på langt nær ferdig fortalt.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 20.05.21
© Tekst: Roy Søbstad / Foto fra «Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story»: Netflix

Kommentarer