«Fluenes herre» i verdensrommet

Voyagers
USA 2021
Regi og manus: Neil Burger
Skuespillere: Colin Farrell, Tye Sheridan, Lily-Rose Depp, Fionn Whitehead, Isaac Hempstead Wright
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Science fiction-filmen «Voyagers» hadde vært enda bedre om den hadde turt å gå lengre.

En gang i den ikke alt for fjerne framtiden er 30 unge mennesker – pluss Colin Farrell – på reise med et enormt romskip. Oppgaven deres er å avle fram barn og barnebarn som noen tiår senere skal kolonisere en ny planet for menneskeheten.

Men etter en ubehagelig oppdagelse og en dramatisk hendelse, kommer alt raskt ut av kontroll. Nå er ikke mannskapet lenger en gjeng sammensveisede, pliktoppfyllende idealister, men to fraksjoner av hormonelle tenåringer i blodig kamp om makten i det lille samfunnet.

«Voyagers» er uvanlig tenksom til ungdomsrettet film fra Hollywood å være. Den bruker mye tid på å vise de filosofiske implikasjonene av situasjonen mannskapet er i – spørsmål om alt fra fri vilje til valg av styresett skal vise seg relevante – og først mot slutten kommer den sedvanlige løpingen i korridorer og slåssingen i luftsluser. Og da tenker man at den godt kunne ha gått lengre.

Filmen mister en god del kraft når den ikke tør vise hva det faktisk innebærer å underkaste seg frykt og «sterke» ledere. Med bare litt mer guts kunne «Voyagers» ha blitt en «Fluenes herre» for en ny generasjon.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 29.04.21
© Roy Søbstad

Kommentarer