Kvinnens hevn

Promising Young Woman
USA 2020
Regi: Emerald Fennell
Skuespillere: Carey Mulligan, Laverne Cox, Bo Burnham, Alison Brie, Molly Shannon
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 5

«Promising Young Woman» er en utspekulert, post Metoo-vri på den gamle «voldtekt og hevn»-filmen.

Cassie (Carey Mulligan) er 30 og bor fortsatt hjemme hos foreldrene. Det meste spesielle med henne er likevel det hun gjør i helgene. Da stæsjer hun seg opp, går på bar, later som om hun er dritings og – dette skjer tydeligvis hver eneste gang – blir plukket opp av mannfolk med alt annet enn edle hensikter. Så, i det avgjørende øyeblikket, skremmer hun vannet av fyren.

Cassie har sine grunner for å holde på med dette. Og også kvinner som gjør det mulig for menn å slippe unna med overgrep – ganske enkelt ved å lukke øynene – får føle hennes vrede.

«Promising Young Woman» gir seg ikke ut for å være en «realistisk» film. I stedet leker den seg med sjangre – i én scene er den en komedie, i den neste blir den et drama og så er den plutselig en skrekkfilm – og de mange plott-tvistene skal bli stadig mindre troverdige. De sosiale mekanismene den belyser, er likevel høyst reelle, også her til lands.

Og det er nesten utenkelig at «Promising Young Woman» – utspekulert og underholdende som den er – ikke vil få alle som ser den til å reflektere over egne handlinger og holdninger.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 22.05.21
© Roy Søbstad

Kommentarer