Ondskap satt i system

Det finnes ingen djevel
Iran 2020
Originaltittel: Sheytan vojud nadarad
Regi: Mohammad Rasoulof
Skuespillere: Ehsan Mirhosseini, Keveh Ahangar, Mahtab Servati
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Iranske «Det finnes ingen djevel» viser hvor umenneskelig bruk av dødsstraff faktisk er.

I sitt hjemland Iran er regissøren Mohammad Rasoulof blitt fengslet, nektet utreise og pålagt yrkesforbud. Sett fra regimets synsvinkel – forkvaklet som det er – er dette som det må være. En film som «Det finnes ingen djevel» stiller dem ikke i et godt lys.

Her forteller Rasoulof fire separate historier som på hvert sitt vis berører Irans bruk av dødsstraff. Dessverre begynner han med den sterkeste av disse historiene – en veldig nedpå hverdagsskildring som brått skal ende med et sjokkartet siste bilde – og slutter med den svakeste. Resultatet er at «Det finnes ingen djevel» i løpet av sin to og en halv time lange spilletid mister en god del slagkraft.

Når dét er sagt: Bildet vi får av et land hvor helt vanlige vernepliktige tvinges til å bli bødler, oppleves både empatisk og forstemmende troverdig. Noen av soldatene gjør ganske enkelt som de blir fortalt. Andre begår desperate handlinger for å slippe unna. Ingen forblir upåvirket av et system som er umenneskelig, men som likevel er avhengig av mennesker for å fungere.

Og de som bestemmer at det må være slik, befinner seg selvsagt helt andre steder.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 29.04.21
© Roy Søbstad

Kommentarer