Sadistiske klisjeer

Spiral: From the Legacy of Saw
USA 2021
Regi: Darren Lynn Bousman
Skuespillere: Chris Rock, Samuel L. Jackson, Max Minghella, Marisol Nichols
Aldersgrense: 18 år

TERNINGKAST 3

Sliten skrekkfilmserie tar i bruk slitne tricks i et forsøk på å holde det gående litt til.

Etter ikke mindre enn åtte (!) «Saw»-filmer siden 2004, var «Spiral: From the Legacy of Saw» nesten nødt til å by på noe helt nytt om serien fortsatt skulle ha livets rett. Dessverre er Chris Rock og Samuel Jackson stort sett alt den har.

Drapsetterforsker Banks (Rock) er en vandrende politifilmklisjé: en enstøing med ekteskapsproblemer, en dominerende far (Jackson) og et anstrengt forhold til resten av politikorpset. Selvsagt tvinges han også til å ta en fersking som partner. Med den nyutdannede Schenk (Max Minghella) på slep, begynner Banks jakten på en seriemorder som – inspirert av de foregående filmenes Jigsaw – dreper korrupte politifolk.

Mye av «Saw»-filmenes attraksjon lå i nettopp Jigsaws usannsynlig utspekulerte drapsmetoder: «Du er nå låst fast til en dingseboms som enten kommer til å drepe deg eller rive ut tungen din. Valget er ditt.» Og, joda, «Spiral» har tre–fire nye slike som kommer til å gi gamle fans kicket de er ute etter. Som helhet hviler filmen likevel for mye på teite flashbacks, koko plott-tvister og klisjeer som må ha virket slitne allerede på Dirty Harry sin tid.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 14.05.21
© Roy Søbstad

Kommentarer