Fargesterk western

Ville vestens datter
Danmark/Frankrike 2020
Originaltittel: Calamity, une enfance de Martha Jane Cannary
Regi: Rémi Chayé
Norske stemmer: Luna Flandorfer, Jesper Leporanta, Tobias Santelmann, Laila Goody, Lasse Lindtner, Thomas Rikheim Fangel, Kristoffer Olsen, Dennis Storhøi
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 4

Det ville vesten har aldri sett ut riktig som det gjør i denne familievennlige animasjonsfilmen.

Historien er ikke det mest spennende ved «Ville vestens datter». Den, som handler om en svært ung Calamity Jane og hennes reise med vogntog over den amerikanske prærien, er sant å si ganske uoriginal. Hovedpersonen selv kunne også ha gått rett inn i en av nyere tids Disney-filmer: en egenrådig og handlekraftig guttejente som bruker bukser og klipper håret kort, ganske enkelt fordi dét er det mest praktiske.

Det er animasjonen som gjør filmen til noe tilnærmet unikt. Med få streker og sterke farger – her kan himmelen være blå, gul og fiolett i den ene scenen og rød, lilla og grønn i den neste – løfter den «Ville vestens datter» til å bli en aldri så liten kunstopplevelse. Et hvilket som helst av de mange spektakulære naturtablåene kunne ha gjort seg på en hvilken som helst vegg.

Det meste vi får servert av animasjon på nett, film og tv i dag, ser ut som om det kommer fra det samme dataanimasjonsstudioet. Mindre polerte og mer lekne uttrykk synes det knapt å være rom for. Håndtegnede, til tider smellvakre «Ville vestens datter» er et utmerket eksempel på at det ikke trenger å være slik.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 26.06.21
© Roy Søbstad

Kommentarer